Sałatka z pieczonych młodych ziemniaków i bobu
Latem mógłbym się żywić tylko i wyłącznie sałatkami. Wszystkie warzywa na straganach aż się proszą, by wziąć je do koszyka, a następnie w finezyjny sposób ułożyć na sałacie. Lato kocham właśnie za te wszystkie kolory i smaki, których dostarcza nam matka natura. Dzisiejsza sałatka to wbrew pozorom nie tylko zielenina! To przede wszystkim sycące: bób i młode ziemniaki, które czynią z niej pełnowartościowy posiłek. Z powodzeniem możecie ją również podać na grilla - będzie jak znalazł! Duża micha takiej sałatki to porządna dawka szczęścia i witamin. PS. Sałatkę można łatwo zweganizować, zamieniając jogurtowy dressing na oliwę z oliwek i sok z cytryny. Będzie równie pysznie!
*
SKŁADNIKI
na 4 porcje obiadowe
Sałatka:
- 1 kg młodych ziemniaków
- ½ kg bobu
- 1 czerwona cebula
- 1 długi ogórek
- 2 żółte pomidory śliwkowe
- 1 główka ulubionej sałaty (u mnie rzymska)
- ½ pęczku mięty ogrodowej
- 1 płaska łyżeczka soli morskiej
- ½ łyżeczki suszonego tymianku
- ½ łyżeczki płatków chili
- 1 łyżka oleju rzepakowego
- 1 kubek jogurtu greckiego (400 g)
- 2-3 ząbki czosnku
- sól, świeżo mielony pieprz
* PRZYGOTOWANIE Sałatka Ziemniaki umyj z ziemi pod bieżącą wodą (nie obieraj). Większe okazy poprzekrawaj na połówki. Włóż je do miski, zalej olejem, posyp solą, tymiankiem oraz płatkami chili i dokładnie wymieszaj.
Wysyp je następnie na blachę pokrytą papierem do pieczenia. Piecz około 40 minut w 200°C. W tym czasie ugotuj bób (około 5-7 minut). Następnie schłodź go w zimnej wodzie i obierz.
Cebulę obierz i pokrój w piórka, pozostałe warzywa umyj. Pomidory pokrój w ósemki, ogórka w kostkę, a sałatę porwij na kawałki. Na każdym talerzu ułóż część sałaty i poukładaj wszystkie pokrojone warzywa. Ziemniaki wyjmij z pieca i wyłóż na sałatkę (możesz je również pokroić na mniejsze cząstki).
Posyp wszystko świeżo siekaną miętą.
Dressing Ząbki czosnku zetrzyj na tartce, dodaj do jogurtu i wymieszaj. Przypraw solą i pieprzem do smaku. Dressingiem polej gotową sałatkę
*