Sałatka z pieczonych buraków do obiadu

Sałatka z pieczonych buraków do obiadu



Zdjęcie - Sałatka z pieczonych buraków do obiadu - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
„Wracam po dość długiej nieobecności z przepisem na prostą szybką sałatkę z pieczonych buraków, którą najczęściej podaję do obiadu. O tej porze roku królują u nas w kuchni warzywa korzeniowe: marchew, seler i buraki. Te pierwsze zwykle spożywamy na surowo. Za to buraki najczęściej lądują w piekarniku. Zazwyczaj gdy piekę jakieś mięso obok wstawiam drugie naczynie z burakami. Lubię je mieć pod ręką zawsze gdy przyjdzie mi na nie ochota.
W dzisiejszej sałatce połączyłam je z ogórkami w zalewie musztardowej, ale mogą też być korniszony, ogórki konserwowe lub nawet kiszone. Z tymi pierwszymi jest jednak najsmaczniejsza. Dodałam jeszcze czerwoną cebulę, papryczkę chili i natkę pietruszki. Przyprawiłam świeżo zmielonym pieprzem i szczyptą soli. Na koniec skropiłam olejem, sokiem cytrynowym i miodem”.
Zdjęcie - Sałatka z pieczonych buraków do obiadu - Przepisy kulinarne ze zdjęciami


Sałatka z pieczonych buraków do obiadu (przepis własny)
Składniki:
2 pieczone buraki
2 ogórki w zalewie musztardowej
0,5 czerwonej cebuli
0,5 czerwonej papryczki chili
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
1 łyżeczka soku z cytryny
1 łyżeczka miodu
1 łyżka oleju Kujawskiego 3 ziarna
świeżo zmielony czarny pieprz
sól do smaku

Buraki wyszorować dokładnie pod bieżącą wodą. Ułożyć w żaroodpornym naczyniu. Przykryć pokrywką i wstawić do piekarnika nagrzanego do ok. 200 st. C na 60-80 minut w zależności od wielkości buraków. Wystudzone buraki obrać i pokroić w grubą kostkę. Ogórki musztardowe przekroić najpierw wzdłuż na cztery części, a następnie pokroić w plasterki. Posiekać drobno cebulę i papryczkę chili. Wszystkie warzywa przełożyć do miski. Dodać pozostałe składniki. Dokładnie wymieszać i odstawić na 15 minut do zmacerowania. Tak przygotowana sałatka jest świetnym dodatkiem do pieczonej gęsi lub wieprzowiny.
Smacznego :)

Aronia

Kategorie przepisów