Sałatka z pieczonych buraczków
Przepis na tę sałatkę wypatrzyłam na blogu Weroniki . To bardzo smaczny a przy tym zdrowy dodatek do obiadu. Nie dodawałam cukru, gdyż dla mnie buraczki są wystarczająco słodkie. Zrobiłam z połowy porcji i była ona całkiem spora. Świetnym dodatkiem okazał się olej kujawski z czosnkiem. Jest bardzo aromatyczny. Ale oczywiście możecie użyć dowolnego, ulubionego oleju. Buraczki najlepiej upiec wcześniej, przy okazji pieczenia czegoś w piekarniku. Bardzo polecam!
Składniki na 4 spore porcje:
ok 500 g ugotowanych lub upieczonych buraczków
1 cebula (dałam młodą białą)
1 - 2 jabłka, najlepiej lekko kwaskowate
2 - 3 łyżki oleju ( dałam kujawski z czosnkiem)
1 łyżka octu winnego (u mnie jabłkowy)
sól do smaku
cukier - do smaku - pominęłam
pieprz najlepiej świeżo zmielony ( dałam kolendrowy)
garść koperku - opcjonalnie
Przygotowanie
Buraki upiec w piekarniku ( np tak jak w tym przepisie) lub ugotować. Ostudzić, obrać. Jabłka obrać ze skórki, przekroić na pół usunąć gniazda nasienne. Przy pomocy robota lub ręcznej tarki o grubych oczkach, zetrzeć jabłka i buraczki. Włożyć do miski. Dodać pokrojoną w cienkie piórka cebulę, polać oliwą, octem, doprawić do smaku solą i pieprzem. Można dodać posiekany koperek. Wszystko wymieszać, wstawić do lodówki. Podawać dobrze schłodzone jako dodatek do drugiego dania lub jako dodatek do wędlin - też się świetnie sprawdza. Smacznego!
Składniki na 4 spore porcje:
ok 500 g ugotowanych lub upieczonych buraczków
1 cebula (dałam młodą białą)
1 - 2 jabłka, najlepiej lekko kwaskowate
2 - 3 łyżki oleju ( dałam kujawski z czosnkiem)
1 łyżka octu winnego (u mnie jabłkowy)
sól do smaku
cukier - do smaku - pominęłam
pieprz najlepiej świeżo zmielony ( dałam kolendrowy)
garść koperku - opcjonalnie
Przygotowanie
Buraki upiec w piekarniku ( np tak jak w tym przepisie) lub ugotować. Ostudzić, obrać. Jabłka obrać ze skórki, przekroić na pół usunąć gniazda nasienne. Przy pomocy robota lub ręcznej tarki o grubych oczkach, zetrzeć jabłka i buraczki. Włożyć do miski. Dodać pokrojoną w cienkie piórka cebulę, polać oliwą, octem, doprawić do smaku solą i pieprzem. Można dodać posiekany koperek. Wszystko wymieszać, wstawić do lodówki. Podawać dobrze schłodzone jako dodatek do drugiego dania lub jako dodatek do wędlin - też się świetnie sprawdza. Smacznego!