Sałatka z pieczonej dyni i pestek granatu z sosem klonowo-musztardowym

Sałatka z pieczonej dyni i pestek granatu z sosem klonowo-musztardowym

Zdjęcie - Sałatka z pieczonej dyni i pestek granatu z sosem klonowo-musztardowym | U stóp Benbulbena - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Leje, leje, leje…

… i tylko chwilami przebłyskuje słońce, zamienia ulice w połyskliwe wstęgi, odbija się w głębokich kałużach, na moment oślepia bursztynowym blaskiem.

Niestety kolory najczęściej widzę na własnych gumiakach, którymi człapię cieknącymi potokami, w jakie zamieniają się nieliczne i do tego dziurawe jak szwajcarski ser chodniki w naszej uroczej wsi. Mam gdzieś elegancję, bo w takich strugach wody nie da się wyglądać szacownie, szczególnie gdy parasol wygina się na wszystkie strony szamotany atlantyckim wietrzyskiem.

Zdjęcie - Sałatka z pieczonej dyni i pestek granatu z sosem klonowo-musztardowym | U stóp Benbulbena - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Jesień – taką malowniczą, tryskającą barwami – robię sobie na talerzu. Sałatka z dyni to tylko jeden z przykładów, jak można sobie wyczarować ukochaną porę roku bez narażania się na zmienność aury za oknem. A i ciepło przyjemnie rozchodzi się od gorącego piekarnika, i słodki zapach dyni wypełnia kuchnię. Kilka składników, a wizualnie mamy efekt „wow”, zwłaszcza za sprawą rubinowych pestek granatu. Prawdziwego sznytu dodaje sałatce niebanalny sos, który został podprawiony syropem klonowym. Ten ostatni po dłuższej przerwie wrócił u mnie do łask i na nowo podbił moje podniebienie. Sam sos można w przechowywać kilka dni w słoiku w lodówce i zużywać do zwyczajowej zieleniny obiadowej – kilka liści sałaty, pomidor, czarne oliwki i odrobina sosu ożywią zwyczajowy zestaw obiadowy „ziemniaki plus kotlet”.

Zdjęcie - Sałatka z pieczonej dyni i pestek granatu z sosem klonowo-musztardowym | U stóp Benbulbena - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Sałatka z pieczonej dyni i pestek granatu z sosem klonowo-musztardowym | U stóp Benbulbena - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

SAŁATKA Z PIECZONEJ DYNI I PESTEK GRANATU Z SOSEM KLONOWO-MUSZTARDOWYM

  • 8 garści mieszanych liści sałatowych
  • 100 g pestek granatu
  • 1 średnia dynia piżmowa
  • 70 g koziego twarogu
  • oliwa
  • pieprz

Sos:

  • 100 ml greckiego jogurtu
  • 4-5 łyżeczek musztardy
  • 3 łyżki syropu klonowego
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 łyżka białego octu winnego
  • odrobina świeżo zmielonego pieprzu

Piekarnik nagrzewamy do 180°C (z termoobiegiem). Dynię obieramy, usuwamy pestki, a miąższ kroimy w kostkę. Przekładamy do naczynia żaroodpornego, skrapiamy oliwą i oprószamy pieprzem. Mieszamy, aż dynia będzie równo obtoczona oliwą. Pieczemy przez 30 minut (w połowie pieczenia wysuwamy naczynie i obracamy kawałki dyni). Po upieczeniu odstawiamy do wystudzenia.

Jogurt mieszamy z syropem klonowym, oliwą i octem. Dodajemy po łyżeczce musztardę, mieszając i sprawdzając smak (bo w zależności od użytej musztardy, jej ilość się może być różna – więcej dodamy musztardy Dijon, a mniej ostrej Strong Irish). Ewentualnie doprawiamy pieprzem.

Umytą i osuszoną sałatę układamy na talerzach. Wykładamy dynię, posypujemy pokruszonym twarogiem i pestkami granatu. Polewamy sosem klonowo-musztardowym. Podajemy z pieczywem.

Zdjęcie - Sałatka z pieczonej dyni i pestek granatu z sosem klonowo-musztardowym | U stóp Benbulbena - Przepisy kulinarne ze zdjęciami


Zdjęcie - Sałatka z pieczonej dyni i pestek granatu z sosem klonowo-musztardowym | U stóp Benbulbena - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów