Sałatka z pieczonego kalafiora z granatem i migdałami

Sałatka z pieczonego kalafiora z granatem i migdałami

W tym roku zakochałam się w smaku pieczonego kalafiora. Niemal w pełni zastąpił te pyszne, bielutkie różyczki w maśle i bułce tartej, które pamiętam z dzieciństwa. Pieczony jest zupełnie inny, ma w sobie coś niezwykłego. Nie wiem, czy to nutka wyrafinowania, czy wyraźny rumieniec, a może szorstka goryczka, której trudno doszukiwać się w tym gotowanym. Cokolwiek to jest, moja miłość do niego jest niezwyciężona i jestem przekonana, że jeszcze potrwa.

Szczególnie z przepisem na taką sałatkę z pieczonego kalafiora z granatem i migdałami. Zielony akcent stanowi soczysta natka pietruszki – najlepsza będzie ta z ogródka lub pobliskiego targu – te z marketu nie mogą się z nią równać. Nie znoszę, gdy więdną zanim zdążę ich użyć. Efekt jest piorunujący – każdy kęs to prawdziwa przygoda. Nie przedłużając więc już tych pochwał dla miski sałatki przejdę do przepisu, wyjadając z dna ostatnie chrupiące migdały i rubinowe pestki granata.

Zdjęcie - Sałatka z pieczonego kalafiora z granatem i migdałami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki:(3-4 porcje)

  • 1 średni kalafior
  • pęczek pietruszki
  • 1 granat
  • 50g migdałów w słupkach
  • 2-3 dymki
  • ok 50ml oliwy EV
  • płatki chili, ok 1/4 łyżeczki
  • 25ml płynnego miodu
  • 1/4 łyżeczki cynamonu
  • 25ml octu z czerwonego wina
  • sól, pieprz do smaku

Przygotowanie krok po kroku:

  • Kalafiora podziel na niewielkie różyczki. Polej oliwą i dokładnie wymieszaj. Oprósz solą i pieprzem. Przełóż na blachę. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 200°C i piecz przez około 20 minut lub do momentu aż się zarumieni. Przełóż do miski i ostudź.
  • Migdały upraż na suchej patelni. Przestudź.
  • Owoce granata obierz ze skóry i błon.
  • Dymkę pokrój niezbyt drobno.
  • Wszystkie składniki sałatki wymieszaj z kalafiorem.
  • Dopraw płatkami chili, miodem, cynamonem, 30ml oliwy, octem i wymieszaj. Dopraw do smaku solą i pieprzem, o ile to konieczne.
  • Podawaj jako wegetariańską sałatkę lub dodatek do mięs, np z grilla.

Smacznego!

Zdjęcie - Sałatka z pieczonego kalafiora z granatem i migdałami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów