Sałatka z pieczonego kalafiora z granatem i migdałami
W tym roku zakochałam się w smaku pieczonego kalafiora. Niemal w pełni zastąpił te pyszne, bielutkie różyczki w maśle i bułce tartej, które pamiętam z dzieciństwa. Pieczony jest zupełnie inny, ma w sobie coś niezwykłego. Nie wiem, czy to nutka wyrafinowania, czy wyraźny rumieniec, a może szorstka goryczka, której trudno doszukiwać się w tym gotowanym. Cokolwiek to jest, moja miłość do niego jest niezwyciężona i jestem przekonana, że jeszcze potrwa.
Szczególnie z przepisem na taką sałatkę z pieczonego kalafiora z granatem i migdałami. Zielony akcent stanowi soczysta natka pietruszki – najlepsza będzie ta z ogródka lub pobliskiego targu – te z marketu nie mogą się z nią równać. Nie znoszę, gdy więdną zanim zdążę ich użyć. Efekt jest piorunujący – każdy kęs to prawdziwa przygoda. Nie przedłużając więc już tych pochwał dla miski sałatki przejdę do przepisu, wyjadając z dna ostatnie chrupiące migdały i rubinowe pestki granata. Składniki:(3-4 porcje)- 1 średni kalafior
- pęczek pietruszki
- 1 granat
- 50g migdałów w słupkach
- 2-3 dymki
- ok 50ml oliwy EV
- płatki chili, ok 1/4 łyżeczki
- 25ml płynnego miodu
- 1/4 łyżeczki cynamonu
- 25ml octu z czerwonego wina
- sól, pieprz do smaku
Przygotowanie krok po kroku:
- Kalafiora podziel na niewielkie różyczki. Polej oliwą i dokładnie wymieszaj. Oprósz solą i pieprzem. Przełóż na blachę. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 200°C i piecz przez około 20 minut lub do momentu aż się zarumieni. Przełóż do miski i ostudź.
- Migdały upraż na suchej patelni. Przestudź.
- Owoce granata obierz ze skóry i błon.
- Dymkę pokrój niezbyt drobno.
- Wszystkie składniki sałatki wymieszaj z kalafiorem.
- Dopraw płatkami chili, miodem, cynamonem, 30ml oliwy, octem i wymieszaj. Dopraw do smaku solą i pieprzem, o ile to konieczne.
- Podawaj jako wegetariańską sałatkę lub dodatek do mięs, np z grilla.
Smacznego!