Sałatka z orzo, selerem konserwowym, wędzonym kurczakiem i ananasem
            Lubię połączenie selera konserwowego z ananasem i jakimś mięsnym dodatkiem. Tym razem sięgnęłam po wędzonego kurczaka. Do tego jeden z lepszych makaronów do sałatek, czyli makaron orzo i majonez z dodatkiem przyprawy curry. Pycha.
Sałatki wyszła dosyć duża porcja, taka typowo imprezowa.
- 300-350 g makaronu orzo
 - 1 wędzona pierś z kurczaka
 - 1 por
 - 1 słoik selera konserwowego
 - 1 puszka ananasa (nie musi być cała, można zostawić kilka plasterków)
 - 1 puszka kukurydzy
 - 4 łyżki majonezu
 - curry
 - zioła prowansalskie
 - sól, pieprz
 
Makaron gotujemy w osolonym wrzątku wg wskazówek na opakowaniu . Odcedzamy. Odstawiamy do przestudzenia (można skropić go łyżką oliwy i zamieszać).
Pora kroimy na mniejsze kawałki. Oprószamy solą, ugniatamy, po czym przelewamy na sicie wrzącą wodą.
Wędzonego kurczaka kroimy w drobną kostkę.
Kukurydzę osączamy z zalewy.
Ananasa osączamy z zalewy, kroimy w kostkę.
Seler osączamy z zalewy, dokładnie odciskamy, kroimy na mniejsze kawałki.
Składniki łączymy ze sobą w dużej misce. Dodajemy 3-4 łyżki majonezu. Doprawiamy ziołami prowansalskimi, solą, pieprzem oraz przyprawą curry.