Sałatka z łososiem, pomarańczami i orzechami

Lubię tego typu zieleninę wchłonąć na święta. Mój organizm średnio przyswaja jedzenie przez bite 3 dni (lub dłużej) smażonego karpia, pieczonych szynek i innych tego typu rolad. Piszę to serio, nie czuję się najlepiej. Jeżeli i Wy macie ochotę zjeść coś trochę lżejszego, róbcie na potęgę takie właśnie sałatki.

Zdjęcie - Sałatka z łososiem, pomarańczami i orzechami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami


Składniki:
300 g filetu z łososia
1 opakowanie mieszanki sałat
2 pomarańcze
1 czerwona cebula
garść obranych orzechów włoskich
sok z połowy cytryny
1 łyżka ziaren siemienia lnianego
1/4 łyżeczki mielonego imbiru
1 łyżka jasnego sosu sojowego
sól
pieprz
olej rzepakowy
olej rzepakowy extra virgin (można użyć oliwy)
(przepis na 3 porcje)

Łososia kroimy w dużą kostkę, doprawiamy imbirem i sosem sojowym, odstawiamy na 10 minut. Po tym czasie smażymy kawałki ryby (na zwykłym oleju rzepakowym) do zrumienienia ze wszystkich stron. Pomarańcze obieramy ze skóry, najlepiej nożem, w taki sposób żeby nie pozostała na nich biała błona. Później je filetujemy - wycinamy kawałki owoców między błonami. Z tego co zostało z filetowania owoców wyciskamy sok. Do miski wrzucamy mieszankę sałat, łososia, kawałki pomarańczy, orzechy, pokrojoną w drobną kostkę cebulę, siemię, sok z pomarańczy i cytryny, odrobinę oleju rzepakowego extra virgin. Doprawiamy solą i pieprzem, mieszamy.

Przepisy z tych kategorii

Grillowany łosoś pomarańczowy na duszonym czosnku niedźwiedzim
1

Grillowany łosoś pomarańczowy…

Gosia17 Gosia17
Wędrówki po kuchni

Sałatka z tuńczykiem

Sałatka z tuńczykiem

Ewa Sidor Ewa Sidor
Moja kuchnia Malutka i reszta domu

Dorsz w stylu Livorno (Baccalà alla Livornese)
1

Dorsz w stylu Livorno (Baccalà…

Obiad gotowy Obiad gotowy
Obiad gotowy!

Linguine z oliwkami, kaparami i anchois

Linguine z oliwkami, kaparami…

Dagmara Dagmara
U stóp Benbulbena

Zapiekanka ziemniaczana z łososiem i brokułami

Zapiekanka ziemniaczana z łoso…

Alicja Alicja
Czekoladowa muffinka

Makaron z tuńczykiem, oliwkami i kaparami

Makaron z tuńczykiem, oliwkami…

Posmakujto! Posmakujto!
Posmakujto!

Przepisy z tych kategorii

Ribollita toscana. Wiejska zupa z Toskanii

Ribollita toscana. Wiejska zup…

Amber Amber
Kuchennymi drzwiami

Pasztet z fasoli i żurawiny

Pasztet z fasoli i żurawiny

Kardamonowy Kardamonowy
Kardamonovy

Pasta jajeczna z awokado i czosnkiem niedźwiedzim
1

Pasta jajeczna z awokado i czo…

Gosia17 Gosia17
Wędrówki po kuchni

Pierogi ze szpinakiem i fetą

Pierogi ze szpinakiem i fetą

Posmakujto! Posmakujto!
Posmakujto!

Udka zapiekane w sosie pomidorowo-paprykowym
2

Udka zapiekane w sosie pomidor…

Patrycja Patrycja
Simply Food

Zupa serowo-cebulowa
2

Zupa serowo-cebulowa

Posmakujto! Posmakujto!
Posmakujto!