Sałatka z kuskusem, brzoskwiniami i kiełbasą
Sałatki z kuskusem mają tę niewątpliwą zaletę, że są bardzo szybkie do przygotowania. Wystarczy kilka chwil, i sałatka jest gotowa. Tutaj, jako dodatki, mamy brzoskwinie z puszki, kukurydzę oraz podsmażoną kiełbasę. Jeśli zależy Ci na czasie, zamiast kiełbasy wykorzystaj szynkę lub wędzonego kurczaka lub pomiń podsmażanie ?
- 200g kuskusu
- bulion
- 70 g kukurydzy
- 150 g kiełbasy krakowskiej suchej
- 3 połówki brzoskwiń z puszki
- 2 łyżki majonezu
- 1 łyżka ketchupu
- sól, pieprz
Kuskus wsypujemy do miski, zalewamy go gorącym bulionem w takiej ilości, by przykrył on kaszę powyżej 1 cm. Odstawiamy pod przykryciem na kilka minut, po czym, gdy wchłonie już cały bulion, „przeczesujemy” widelcem.
Kiełbasę kroimy w kostkę. Obsmażamy na rozgrzanej na patelni niewielkiej ilości oleju. Studzimy.
Brzoskwinie osączamy z zalewy. Kroimy w kostkę.
Kukurydzę osączamy z zalewy.
Majonez łączymy z ketchupem. Doprawiamy solą i pieprzem.
Wszystkie składniki sałatki mieszamy ze sobą w średniej wielkości misce.
Polecam również przepis na Sałatkę z tortellini z rukolą i suszonymi pomidorami