Sałatka z kurkami, borówkami i figą
Pierwsze oznaki jesieni sprawiają mi ogromną radość: chłodny wiatr, pochmurne niebo, grzechocące pod stopami suche liście, a nawet przelotne deszcze. Za tydzień, dwa, szaruga za oknem nie będzie już taką przyjemnością. Aby jednak była nią jak najdłużej, w szare dni na talerz kładę całą gamę kolorów. Nie może być niesmacznie!
Składniki:
garść szpinaku baby
garść borówek
figa
3 plasterki camemberta
kilka małych kurek
oliwa z oliwek
odrobina masła
sól pieprz
Szpinak dokładnie płuczemy i układamy na talerzu. Następnie obsypujemy go borówkami. Figę kroimy na cząstki i układamy na liściach szpinaku. Plasterki sera przekrawamy na pół i również dokładamy do sałatki. Oczyszczone kurki wrzucamy na rozgrzane masło na patelnię i chwilę podsmażamy. Grzyby delikatnie solimy i pieprzymy. Ciepłe dodajemy do pozostałych składników. Całość skrapiamy oliwą.