Sałatka z kurczakiem
Sałatkę z kurczakiem swobodnie zapakujesz do lunchboxa. W tym przepisie wykorzystałam olej Kujawski Pierwsze Zbiory z limitowanej edycji, która powstała z pierwszych polskich zbiorów nasion rzepaku. Jest w ciemnej, szklanej butelce o pojemności 500 ml. Olej można wykorzystywać zarówno na ciepło, jak i na zimno. Jest dostępny w sklepach tylko we wrześniu i październiku.
Składniki na sałatkę z kurczakiem:
- 1 filet drobiowy
- niewielka ilość oleju Kujawskiego Pierwsze Zbiory
- 1 duże jabłko
- opakowanie gorgonzoli lub fety
- biała część pora
- 1/2 główki sałaty lodowej
Składniki na sos do sałatki:
- 180 g jogurtu naturalnego
- sok z cytryny
- 1/2 łyżeczki curry
- opcjonalnie sól do smaku
Jak zrobić sałatkę z kurczakiem?
Filet drobiowy oczyść (obierz z błon) i połóż na blasze do pieczenia (możesz użyć papieru do pieczenia). Skrop mięso olejem rzepakowym, dopraw solą. Piecz w piekarniku w temperaturze 180 stopni C z termoobiegiem przez ok. 45 min.
Po wystudzeniu pokrój mięso w kostkę. Dodaj do niego pokrojone jabłko, pora, ser gorgonzola lub fetę i sałatę lodową. Przygotuj sos do sałatki z jogurtu, soku z cytryny i przyprawy curry.
Całość polej sosem i sałatka z kurczakiem gotowa.
Liczba porcji: 4
Czas przygotowania: 1 godz
Stopień trudności: łatwe