Sałatka z kurczakiem i szparagami

Szukasz pomysłu na szybką, zdrową i pożywną sałatkę? Sałatka z kurczakiem i szparagami to doskonały wybór na lekki obiad, kolację lub posiłek do lunchboxa.
Kolorowa, chrupiąca i aromatyczna – w sam raz na cieplejsze dni, podczas trwającego sezonu na szparagi.
Połączenie soczystego kurczaka w przyprawie gyros z chrupiącymi warzywami i prostym sosem jogurtowym daje naprawdę pyszny efekt. Do tego zielone szparagi, które idealnie komponują się z mięsem i dodają całemu daniu wiosennego charakteru.
Polecam. Zielone szparagi i soczysty kurczak tworzą duet doskonały – sprawdź, jak przygotować tę pyszną sałatkę krok po kroku.
Składniki na sałatkę z kurczakiem i szparagami:
- 1 mała sałata lodowa
- 2 małe piersi z kurczaka + przyprawa gyros
- 1 pęczek zielonych szparagów
- 1 zielony ogórek
- 200 g pomidorków koktajlowych
- garść pestek dyni
- oliwa
Sos:
- 100 g gęstego jogurtu greckiego
- 1 solidna łyżka majonezu
- sok z cytryny, do smaku
- 1 ząbek czosnku
- zioła prowansalskie
- sól, pieprz
Jak przygotować sałatkę z kurczakiem i szparagami?
Szparagom odłamujemy zdrewniałe końcówki, kroimy na około 3-4 cm kawałki.
Mięso kroimy w kostkę, oprószamy przyprawami i dokładnie mieszamy. Odstawiamy na 15-20 minut do zamarynowania. Po tym czasie smażymy na rozgrzanej na patelni oliwie. Gdy mięso zacznie tracić różowy kolor, dokładamy na patelnię pokrojone na kawałki szparagi. Smażymy razem, na niewielkim ogniu (szparagi powinny zmięknąć, ale nadal pozostać lekko chrupiące).
Sałatę lodową dzielimy na mniejsze kawałki.
Pomidorki kroimy na pół.
Ogórka kroimy w kostkę (ja usuwam gniazda nasienne).
Jogurt łączymy z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, majonezem, sokiem z cytryny, ziołami oraz solą i pieprzem.
Wszystkie składniki łączymy ze sobą w misce, polewamy sosem jogurtowym. Posypujemy pestkami dyni.