Sałatka z kurczakiem i marynowanymi pieczarkami
Jeśli szukasz pomysłu na sałatkę imprezową wypróbuj ten przepis. Sałatka z kurczakiem i marynowanymi pieczarkami to pyszna sałatka, która z powodzeniem może pojawić się na imprezowym stole.
Porcja jest dość podzielna, a smak sałatki wspaniały.
- 2 małe piersi z kurczaka
- 5 jajek
- 1 mały słoik marynowanych pieczarek (ja miałam już takie pokrojone)
- 1 mała puszka kukurydzy (około 160 g po odsączeniu)
- 4-5 ogórków konserwowych
- 2 łyżki majonezu
- 1 łyżka gęstej, kwaśnej śmietany 18%
- granulowany czosnek
- mielona papryka słodka i ostra
- szczypta mielonego imbiru
- mielona cebula
- sól, pieprz
Jajka gotujemy na twardo. Po przestudzeniu obieramy, kroimy w kostkę.
Ogórki oraz pieczarki kroimy w drobną kostkę.
Kukurydzę odsączamy z zalewy,
Kurczaka kroimy w kostkę, oprószamy solą, pieprzem, szczyptą mielonego imbiru, papryką słodką i szczyptą papryki ostrej. Skrapiamy 1 łyżką oleju lub oliwy i dokładnie mieszamy. Odstawiamy na 30 minut, po czym smażymy na rozgrzanej patelni, do lekkiego zarumienienia.
Majonez łączymy ze śmietaną. Doprawiamy do smaku granulowanym czosnkiem, ziołami prowansalskimi oraz solą i pieprzem.
Wszystkie składniki łączymy ze sobą w misce, mieszamy z sosem.
Polecam również przepis na Sałatkę Gyros z mięsem mielonym