Sałatka z kapusty pekińskiej i pieczonego kurczaka
„Ostatnio moim głównym pożywieniem są sałatki i coraz bardziej mi się to podoba. Nie tylko z powodu znacznie lepszego samopoczucia, a też dlatego, że nie muszę poświęcać tyle czasu na gotowanie. Mogę go przeznaczyć na spacery i czytanie. Zajadam się nimi na obiad i kolację a moja lodówka pęka w szwach od zieleniny i owoców. Jest zdrowo, kolorowo i pysznie. A ja czuję się pełna energii i lekka jak piórko.
Na dzisiejszy obiad zrobiłam sałatkę z kapusty pekińskiej i pieczonego kurczaka z dodatkiem marchewki, natki pietruszki i szczypiorku przyprawioną dresingiem na bazie oleju kujawskiego z czosnkiem, który od niedawna sprzedawany jest w bardzo wygodnych saszetkach.”
Sałatka z kapusty pekińskiej i pieczonego kurczaka (przepis własny)
Składniki dla 2 osób
3 szklanki drobno pokrojonej kapusty pekińskiej
1 marchewka
3 gałązki natki pietruszki
6 gałązek szczypiorku
1 pieczone udko z kurczaka
1 saszetka Olej kujawski z czosnkiem
1 łyżeczka octu ryżowego
szczypta trzcinowego cukru pudru
sól
pieprz
Marchewkę obrać i pokroić na zapałkę. Oberwać piórka z gałązek natki pietruszki. Szczypiorek pociąć na kawałki o długości około 2cm. Udko kurczaka pokroić w kostkę o boku 1cm.
Przełożyć wszystkie składniki sałatki do miski. Delikatnie wymieszać. Doprawić solą i pieprzem.
Zawartość saszetki oleju kujawskiego z czosnkiem wymieszać z octem ryżowym i trzcinowym cukrem pudrem. Polać sałatkę. Odstawić na pół godziny aby smaki się przegryzły.
Smacznego!
Aronia
Sałatka bierze udział w konkursie "Kujawski ze smakiem do sałatek" organizowanym przez ZT Kruszwica SA oraz serwis ZpierwszegoTloczenia.pl na blogu Majanowe Pieczenie.
Oświadczam, że akceptuję regulamin konkursu.