Sałatka z kalarepy z miętą i sumakiem
Kalarepa to śmieszne warzywo. Wiosną i latem stragany się pod nią uginają, ale tak naprawdę nikt nie wie, co z nią zrobić. Ten przerośnięty kapuściany głąb jest kulinarnie bardzo zaniedbywany. Sam mam z nią zawsze duży problem, bo do końca nie wiem, do czego można byłoby jej użyć. Zwykle zjadam ją na surowo bez dodatków albo wykorzystuję do spring rollsów. Ostatnio próbuję jednak znaleźć dla niej jakieś bardziej zaszczytne miejsce w mojej kuchni. Dlatego niedawno podzieliłem się z Wami przepisem na kimchi z kalarepy, a dzisiaj przekonuję Was, że sałatka z kalarepy to również całkiem fajny pomysł na wykorzystanie tej chrupiącej kapustki.
Przepis ten odkryłem wertując książkę Jerozolima Yotama Ottolengiego, który odkrywa tajniki żydowskiej kuchni. Izraelczycy jak nikt inny, wiedzą, co zrobić z poczciwą kapustką. Dlatego uważam, że ta sałatka z kalarepy z miętą i sumakiem to doskonała propozycja dla wszystkich, którzy szukają inspiracji na to warzywo. Oczywiście przygotowałem ją po swojemu, łącząc kremowy jogurt grecki z sokiem z cytryny, ząbkami czosnku, świeżą miętą i sumakiem, który jest tą przysłowiową kropką nad „i” i dodaje całości powiewu świeżości. Przy okazji znalazłem sposób na wykorzystanie tony sumaku przywiezionego z Izraela, bo nie ma takiej ilości za’ataru, do której mógłbym go wykorzystać. ? Jeśli jednak brakuje Wam tej przyprawy w domowej spiżarni, to fajnie sprawdzą się również mielony kumin albo nasiona kopru włoskiego. Smak będzie trochę inny, ale to są równie smakowite połączenia. ? Ta sałatka z kalarepy świetnie sprawdzi się do wiosennego obiadu, jako lekki lunch czy dodatek do dań z grilla.
Sałatka z kalarepy z miętą i sumakiem I
lość porcji: 2-4
Czas przygotowania: 15 minut
SKŁADNIKI
- 3 duże kalarepy
- 200 g jogurtu greckiego lub śmietany 18%
- garść listków świeżej mięty
- sok z połówki cytryny
- 2 ząbki czosnku
- ½ łyżeczki sumaku + trochę do posypania
- świeżo mielony czarny pieprz
- sól
PRZYGOTOWANIE
- Kalarepę obierz i pokrój w niedużą kostkę. Miętę posiekaj w paski.
- Jogurt lub śmietanę wymieszaj z sokiem z cytryny, sumakiem i przeciśniętymi przez praskę ząbkami czosnku. Dopraw pieprzem i solą do smaku.
- Sos połącz z kalarepą i częścią mięty. Sałatkę przełóż do salaterki, posyp odrobiną sumaku i pozostałą miętą.