Sałatka z jarmużu i pieczonych buraków z serem feta i orzechami
Moje pierwsze zetknięcie z jarmużem, który w ciągu ostatnich miesięcy stał się prawdziwą blogową gwiazdą. Wszystko razem fajnie się komponowało: pieczone buraki podbiły moje serce na dobre. Dodatek fety i orzechów był bardzo na miejscu, a całość uzupełniał pyszny dressing.
Składniki:
- 2-3 garści świeżego jarmużu
- 1 duży burak
- dwa duże plastry sera feta
- garść orzechów włoskich
Dressing:
- 3-4 łyżki oleju rzepakowego
- 1-2 łyżki octu balsamicznego
- łyżka miodu
Wykonanie:
Jarmuż umyć i ugotować do miękkości w lekko osolonej wodzie (czas gotowania:kilka minut). Gotowy przepłukać zimną wodą. Odciąć twarde części. Buraka umyć i zawinąć w folię aluminiową. Włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec do momentu, aż będzie miękki (czas zależny od wielkości buraka; ja piekłam trochę ponad godzinę). Ser feta pokroić w kostkę, orzechy grubo posiekać. Wszystkie elementy sałatki wymieszać ze sobą. Całość polać dressingiem, powstałym przez zmieszanie wszystkich jego składników. Smacznego :)