Sałatka z jajkiem, papryką i olejem lnianym

Sałatka z jajkiem, papryką i olejem lnianym

Zdjęcie - Sałatka z jajkiem, papryką i olejem lnianym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Ta sałatka to zdrowa i kolorowa propozycja na Wielkanoc 💚Olej Kujawski len – tłoczony na zimno to źródło kwasów omega-3, których zawiera przeszło 40 razy więcej niż oliwa z oliwek. W ogóle oleje tłoczone na zimno charakteryzują się wyjątkowym smakiem i aromatem nasion oraz pestek.

Oleje Kujawski tłoczone na zimno są cennym źródłem wielu substancji odżywczych, a wprowadzenie takich olejów do diety urozmaici ją w smak i zdrowe wartości.

Składniki na sałatkę z jajkiem, papryką i olejem lnianym:

  • 2 garście roszponki
  • 1 pomidor
  • 1-2 ogórki małosolne
  • 1/3 papryki czerwonej
  • 1 jajko gotowane
  • 1/2 czerwonej cebuli
  • 2-3 łyżeczki oleju Kujawskiego tłoczonego na zimno LEN

Jak przyrządzić sałatkę z jajkiem, papryką i olejem lnianym:

Warzywa pokrój: ogórki w plasterki, cebulę czerwoną w piórka, paprykę w paski, a pomidora w ćwiartki. Pokrojone warzywa ułóż na półmisku.

Ugotuj jajko i obierz. Pokrój na ćwiartki i połóż na wierzchu warzyw.

Sałatkę z jajkiem i papryką polej lnianym olejem Kujawskim tłoczonym na zimno.

 

Porada: Aby olej lniany jeszcze lepiej połączył się z warzywami, wymieszaj go wcześniej z kilkoma kroplami soku z cytryny lub octu jabłkowego. Taki szybki dressing nie tylko podbije smak sałatki, ale też doda jej lekkości i świeżości – szczególnie dobrze komponuje się z jajkiem i papryką

 

Liczba porcji: 1
Czas przygotowania: 20 min.
Stopień trudności: prosty przepis

Kategorie przepisów