Sałatka z jajkiem, papryką i olejem lnianym

Ta sałatka to zdrowa i kolorowa propozycja na Wielkanoc 💚Olej Kujawski len – tłoczony na zimno to źródło kwasów omega-3, których zawiera przeszło 40 razy więcej niż oliwa z oliwek. W ogóle oleje tłoczone na zimno charakteryzują się wyjątkowym smakiem i aromatem nasion oraz pestek.
Oleje Kujawski tłoczone na zimno są cennym źródłem wielu substancji odżywczych, a wprowadzenie takich olejów do diety urozmaici ją w smak i zdrowe wartości.
Składniki na sałatkę z jajkiem, papryką i olejem lnianym:
- 2 garście roszponki
- 1 pomidor
- 1-2 ogórki małosolne
- 1/3 papryki czerwonej
- 1 jajko gotowane
- 1/2 czerwonej cebuli
- 2-3 łyżeczki oleju Kujawskiego tłoczonego na zimno LEN
Jak przyrządzić sałatkę z jajkiem, papryką i olejem lnianym:
Warzywa pokrój: ogórki w plasterki, cebulę czerwoną w piórka, paprykę w paski, a pomidora w ćwiartki. Pokrojone warzywa ułóż na półmisku.
Ugotuj jajko i obierz. Pokrój na ćwiartki i połóż na wierzchu warzyw.
Sałatkę z jajkiem i papryką polej lnianym olejem Kujawskim tłoczonym na zimno.
Porada: Aby olej lniany jeszcze lepiej połączył się z warzywami, wymieszaj go wcześniej z kilkoma kroplami soku z cytryny lub octu jabłkowego. Taki szybki dressing nie tylko podbije smak sałatki, ale też doda jej lekkości i świeżości – szczególnie dobrze komponuje się z jajkiem i papryką
Liczba porcji: 1
Czas przygotowania: 20 min.
Stopień trudności: prosty przepis