Sałatka z groszkiem, selerem i mozzarellą
Wiosna młode listki zieleniące się na dworze nastrajają na lekką, sycącą i pyszną sałatkę. Postanowiłam połączyć sałatę, seler naciowy, groszek, ser mozzarella a całość polać kwaśnym dresingiem. Wyszło rewelacyjnie.
Porcja dla 4 osób
Składniki:
- opakowanie mixu sałat,
- pół puszki groszku,
- 3 łodygi selera naciowego,
- ser mozzarella,
- garść kiełków rzodkiewki,
- plaster grejpfruta,
- pomidor lub kilka koktajlowych,
- 2 łyżki soku z cytryny,
- łyżeczka ziół prowansalskich,
- 2 łyżki zimnej wody,
- 3 łyżki oliwy z oliwek,
- pieprz i sól,
- 2 gałązki świeżej bazylii
Przygotowanie:
Seler pokroić w niewielkie kawałki, pomidory w ósemkę. Do miski przełożyć sałatę, odcedzony groszek, pokrojonego selera oraz pomidory. W misce wymieszać sok z cytryny, oliwę oraz wodę, doprawić ziołami prowansalskimi i świeżą bazylią. Do miseczki z dresingiem dodać pokrojony w kostkę ser mozzarella. Wymieszać i przełożyć do sałaty. Dodać kiełki . Sałatkę doprawić do smaku solą i pieprzem. Na wierzch dodać pokrojone kawałki grejpfruta.