Sałatka z grilowanym bakłażanem
Miałam ochotę na coś lekkiego a że akurat w lodówce był bakłażan postanowiłam zrobić z niego sałatkę. Garść sałaty, kilka pomidorków, kawałek sera pleśniowego i miodowy sos vinegret - tylko tyle potrzeba mi było do szczęścia. Czasami jestem bardzo mało wymagająca:)
Składniki:
- garść rukoli
- kilka pomidorków koktajlowych
- 1 krążek sera camembert
- kilka czarnych oliwek
- pół małego bakłażana
- 3 łyżki oliwy
- 1 łyżka octu jabłkowego
- łyżeczka miodu
- sól, pieprz
Bakłażana posolić i odstawić na 10 minut. Po tym czasie odsączyć z nadmiaru wody i ugrilować na patelni. Na talerzu ułożyć garść rukoli, pomidorki koktajlowe, ser pleśniowy pokrojony w małe kawałki, paski bakłażana, oraz krążki oliwek. Całość polać sosem powstałym z wymieszania octu, oliwy oraz miodu. Przyprawić do smaku sola i pieprzem. Podawać od razu.
Smacznego:)