Sałatka z grillowanych szparagów z olejem kujawskim
Pyszna, lekka sałatka - w sam raz na upalny dzień.
Sałatka przygotowana w ramach konkursu "Kujawski ze smakiem do sałatek", organizowanego przez Majanę - tu można znaleźć opis konkursu: http://majanaboxing.blox.pl/2014/06/Kujawski-ze-smakiem-do-salatek-Konkurs.html.
W przepisie wykorzystałam 2 różne smaki oleju - czosnkowy do marynaty i bazyliowy - do sosu.
Sałatka z grillowanych szparagów z olejem kujawskim
1 pęczek zielonych szparagów
pół pudełka pomidorków koktailowych (około 120 g)
10 czarnych oliwek
garść kiełków rzodkiewki
1/2 papryczki chili
Olej Kujawski ze smakiem czosnkowy - 1 saszetka
Olej Kujawski ze smakiem bazyliowy - 1 saszetka
2 łyżeczki musztardy
sok z 1 cytryny
sól do smaku
Szparagi umyć, odłamać zdrewniałe końcówki, posolić, polać Olejem Kujawskim ze smakiem czosnkowym i sokiem z pół cytryny. Grillować na patelni grillowej, zdjąć i pokroić na mniejsze kawałki.
Dodać posiekaną papryczkę chili, pokrojone w plasterki oliwki, pomidorki przekrojone na połówki i kiełki.
Przygotować sos: wymieszać miód z cytryną i musztardą, dodać soli, dolewać powoli olej Kujawski z e smakiem bazyliowy powolutku, cały czas mieszając.
Polać sałatkę sosem, wymieszać.
Smacznego :)
Sałatka przygotowana w ramach konkursu "Kujawski ze smakiem do sałatek", organizowanego przez Majanę - tu można znaleźć opis konkursu: http://majanaboxing.blox.pl/2014/06/Kujawski-ze-smakiem-do-salatek-Konkurs.html.
W przepisie wykorzystałam 2 różne smaki oleju - czosnkowy do marynaty i bazyliowy - do sosu.
Sałatka z grillowanych szparagów z olejem kujawskim
1 pęczek zielonych szparagów
pół pudełka pomidorków koktailowych (około 120 g)
10 czarnych oliwek
garść kiełków rzodkiewki
1/2 papryczki chili
Olej Kujawski ze smakiem czosnkowy - 1 saszetka
Olej Kujawski ze smakiem bazyliowy - 1 saszetka
2 łyżeczki musztardy
sok z 1 cytryny
sól do smaku
Szparagi umyć, odłamać zdrewniałe końcówki, posolić, polać Olejem Kujawskim ze smakiem czosnkowym i sokiem z pół cytryny. Grillować na patelni grillowej, zdjąć i pokroić na mniejsze kawałki.
Dodać posiekaną papryczkę chili, pokrojone w plasterki oliwki, pomidorki przekrojone na połówki i kiełki.
Przygotować sos: wymieszać miód z cytryną i musztardą, dodać soli, dolewać powoli olej Kujawski z e smakiem bazyliowy powolutku, cały czas mieszając.
Polać sałatkę sosem, wymieszać.
Smacznego :)