Sałatka z grillowaną polędwicą z indyka z warzywami i dressingiem koperkowym
Składniki:
Grillowana polędwica z indyka:
- 270 g polędwicy z indyka
- 2 łyżeczki musztardy
- 1 łyżeczka majonezu
- 3 łyżki oleju Kujawskiego z cytryną i bazylią
- sól i pieprz do smaku
- warzywa: papryka, pomidory, sałata lodowa, ogórek
Dressing koperkowy:
- 3 łyżki oleju Kujawskiego z czosnkiem i bazylią
- 1 łyżeczka świeżego koperku
- ⅓ łyżeczki soku z cytryny
- sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
Składniki na marynatę do indyka wymieszać. Do gotowej marynaty włożyć polędwice z indyka i całość dokładnie obtoczyć w marynacie. Tak przygotowane polędwice odłożyć pod przykryciem na minimum kilka godzin do lodówki.
Polędwiczki po zamarynowaniu grillować, a następnie pokroić w mniejsze części.
Na talerz do serwowania wyłożyć ulubione warzywa (papryka, ogórek, pomidorki, sałata lodowa) i dodać pokrojone polędwiczki z indyka.
Składniki na dressing koperkowy wymieszać i całość dania polać dressingiem koperkowym.
Czas przygotowania: 2-3 godz.
Liczba porcji: 3