Sałatka z ciecierzycą i warzywami

Sałatka z ciecierzycą i warzywami

 


Zdjęcie - Sałatka z ciecierzycą i warzywami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Latem często sięgamy po sałatki przygotowane z różnego rodzaju warzyw. Kombinacji smaku może byc wiele. Moja propozycja jest uniwersalna, można ją przygotować o każdej porze roku, zabrać ze sobą do pracy, w podróż, zjeść z podpieczoną torillą albo dodać, ugotowaną kaszę jaglaną, dowolny makaron lub czarny ryż.

 

Składniki na sałatkę z ciecierzycą i warzywami:

1/2 słoika ciecierzycy

awokado

kilka łyżek kukurydzy

czerwona cebula

pomidor duży

1/2 szt. dyni piżmowej

1/2 szt. limonki

1 łyżki syropu klonowego

4 łyżki oliwy z oliwek

1 łyżka musztardy ( dijon)

ząbek czosnku

kawałek świeżego imbiru

garść kolendry

garść natki pietruszki

sól i pieprz do smaku

 

Przygotowanie sałatki z ciecierzycą i warzywami:

Dynię pokropić w kostkę, polać oliwą, posolić i doprawić pieprzem. Upiec w piekarniku nagrzanym na 200 stopni C 30 minut.

Przygotować dresing: do rozdrabniacza włożyć natkę lub kolendrę lub dwa zioła razem, wlać oliwę, dodać musztardę, sok z limonki, czosnek, starty imbir, sól oraz syrop klonowy i zmiksować.

Awokado, paprykę i cebulę pokroić w kostkę. Do miski przełożyć upieczoną dynię, dodać ciecierzycę, awokado, kukurydzę polać całość przygotowanym dressingiem.

Kategorie przepisów