Sałatka z brokułem, jajkiem i serem feta

Ta sałatka z brokułem, jajkiem i serem feta to mój pomysł na prostą, pyszną i lekką sałatkę w sam raz na wielkanocny stół. Trochę przerobiłem tutaj popularny w moim domu przepis, zamieniając pomidory na rzodkiewkę i dodając do niej dodatkowo oliwki oraz grecki ser, który świetnie tutaj pasuje. Same jajka do sałatki postanowiłem nieco pokolorować, tworząc z nich piękną różową dekorację. Z pomocą przyszedł tutaj sok z buraka, w którym umieściłem ugotowane na twardo jajka i zostawiłem na kilka godzin, aby zmieniły kolor. Możecie również pokusić się o marynatę, jak w tym przepisie, ale tym razem poszedłem na skróty. 😉
Moja sałatka z brokułem, jajkiem i serem feta świetnie smakuje z lekkim jogurtowym dressingiem, który stoi w opozycji do ciężkich majonezowych sosów. Jogurt połączyłem tutaj ze sporą ilością koperku, natki pietruszki i odrobiny czosnku, który nadaje całości pikanterii. Finalnie ozdobiłem ją kiełkami słonecznika (świetnie pasują także podprażone na suchej patelni ziarna). W takiej formie prezentuje się pysznie, lekko i wiosennie. Gorąco polecam, jeśli szukacie kolorowego dania na wielkanocne śniadanie!
Składniki na sałatkę z brokułem, jajkiem i serem feta:
- 1 brokuł
- 3 jajka
- 250 ml soku z buraka (opcjonalnie)
- 150 g sera feta
- garść oliwek
- pęczek rzodkiewki
- garść kiełków słonecznika
- 200 g jogurtu greckiego
- 2-3 ząbki czosnku
- mały pęczek koperku
- mały pęczek zielonej pietruszki
- sól, pieprz
Jak zrobić sałatkę z brokułem, jajkiem i serem feta?
- Jajka ugotuj na twardo (ok. 8 minut). Wystudź i obierz. Następnie włóż je do miseczki lub pojemnika, zalej sokiem z buraka i odstaw na minimum 3 godziny, a najlepiej na całą noc. (Można ten etap także pominąć). Po tym czasie odcedź je i pokrój na ćwiartki.
- Brokuła podziel na różyczki i krótko obgotuj (ok. 5 minut) w osolonym wrzątku. Następnie różyczki wstaw do miski z zimną wodą i lodem do całkowitego wystudzenia. Po kwadransie odcedź. (Dzięki temu zachowają intensywny kolor).
- Rzodkiewkę pokrój w plasterki, a ser feta w kostkę.
- Na talerzu ułóż różyczki brokuła, ser feta, oliwki, plasterki rzodkiewki oraz jajka.
- Przygotuj dressing. Koperek oraz pietruszkę drobno posiekaj. Czosnek zetrzyj na tarce lub przeciśnij przez praskę. Połącz wszystko z jogurtem i dopraw solą oraz pieprzem do smaku.
- Gotową sałatkę polej dressingiem przed podaniem i udekoruj kiełkami słonecznika.
Zrobiłeś/zrobiłaś ten przepis?Pochwal się efektami i otaguj mnie na Instagramie: @food_square