Sałatka z bobu, pomidorów i sera halloumi
Grecki/cypryjski ser halloumi często podawany jest z dodatkiem mięty. Ostatnie upały też proszą się o jej orzeźwiający dodatek, dlatego to właśnie listkami tego ziółka doprawiłam moją letnią sałatkę.
Baza jest bardzo prosta- lekko marynowana cebula, bób i pomidory. Do nich ciepły plaster sera, kilka kropli dobrej oliwy i lekki obiad gotowy!
Ps. I nie zapomnijcie o bagietce, jest niezbędna do wyczyszczenia talerza z pysznego sosu! :)
Proporcje dla 2 osób.
Składniki
- pomidory - 2 duże sztuki, np.malinowe
- cebula - 1 szt, duża
- bób - ok. 200 g
- ser halloumi - 4 plastry o grubości ok. 1,5 cm każdy
- ocet winny - 2 łyżki
- mięta - 10 listków, świeża
- oliwa - 4 łyżki
- sól, pieprz - do smaku
- bagietka - do podania
Cebulę pokrój na cienkie piórka, posól, zalej octem i odstaw na kwadrans.
Plastry sera lekko natrzyj oliwą i usmaż na złoto na teflonowej/grillowej patelni.
Bób ugotuj do miękkości (ok. 5 minut), ostudź i obierz z łupinek.
Pomidory pokrój w kostkę, połącz z cebulą i bobem. Skrop oliwą, przypraw solą, pieprzem i posiekanymi listkami mięty. Podawaj z ciepłym serem i kromkami bagietki.