Sałatka z bobu, pomidorów i bryndzy
Tę sałatkę można jeść na zimno, lub lekko ciepłą, ze świeżo bobu. Koper, moim zdaniem, jest do niej dodatkiem obowiązkowym, bo z bobem właśnie komponuje się idealnie.
Jeśli nie macie akurat pod ręką bryndzy, użyjcie fety (swoją drogą to szalenie dziwne, że ser grecki jest łatwiej dostępny niż typowo polski, ale to już osobna kwestia…).
Do tego świeże zioła, oregano lub mięta sprawdzą się doskonale!
Sałatka z bobu, pomidorów i bryndzy Składniki- bób - 1 kg
- pomidorki koktajlowe - 2 szklanki
- bryndza - 100 g
- koper - pęczek
- oliwa - 3 łyżki
- ocet winny - 1 łyżka
- sól - do gotowania bobu
- świeże zioła - do podania
Bób ugotuj w dużej ilości osolonej wody z dodatkiem gałązek koperku. Ostudź i obierz z łupinek.
Pomidorki (skropione oliwą) wstaw do nagrzanego piekarnika, aż lekko się zarumienią lub usmaż na patelni grillowej. Mają być miękkie, ale nie rozpadać się. Przypraw solą i pieprzem.
Na duży talerz wyłóż bób, na nim ułóż pomidorki, całość posyp kawałkami bryndzy i ziołami. Z octu i oliwy przygotuj dressing, polej nim sałatkę. Całość przypraw świeżo mielonym pieprzem.