Sałatka z bobu, pomidorów i bryndzy

Sałatka z bobu, pomidorów i bryndzy

Tę sałatkę można jeść na zimno, lub lekko ciepłą, ze świeżo bobu. Koper, moim zdaniem, jest do niej dodatkiem obowiązkowym, bo z bobem właśnie komponuje się idealnie.

Zdjęcie - Sałatka z bobu, pomidorów i bryndzy - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Jeśli nie macie akurat pod ręką bryndzy, użyjcie fety (swoją drogą to szalenie dziwne, że ser grecki jest łatwiej dostępny niż typowo polski, ale to już osobna kwestia…).

Zdjęcie - Sałatka z bobu, pomidorów i bryndzy - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Do tego świeże zioła, oregano lub mięta sprawdzą się doskonale!

Zdjęcie - Sałatka z bobu, pomidorów i bryndzy - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Sałatka z bobu, pomidorów i bryndzy

Agata, 31 lipca 2013

Zdjęcie - Sałatka z bobu, pomidorów i bryndzy - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

SkładnikiSposób przygotowania

Bób ugotuj w dużej ilości osolonej wody z dodatkiem gałązek koperku. Ostudź i obierz z łupinek.

Pomidorki (skropione oliwą) wstaw do nagrzanego piekarnika, aż lekko się zarumienią lub usmaż na patelni grillowej. Mają być miękkie, ale nie rozpadać się. Przypraw solą i pieprzem.

Na duży talerz wyłóż bób, na nim ułóż pomidorki, całość posyp kawałkami bryndzy i ziołami. Z octu i oliwy przygotuj dressing, polej nim sałatkę. Całość przypraw świeżo mielonym pieprzem.

Kategorie przepisów