Sałatka z awokado, rzodkiewką, granatem i sosem z tahini
Sezon bikini już się zbliża, więc przepis na lekką sałatkę, aby wyglądać niczym modelki na okładce Vogue’a, może się przydać! ;) Oczywiście to żart, ale to, że ten talerz zieleniny jest piekielnie dobry, jest akurat faktem. Głównie za sprawą mojego ulubionego sosu z pasty sezamowej tahini z dodatkiem soku z cytryny i czosnku. Ostatnio poleciłem go Wam jako dodatek do buddha bowl, jednak świetnie się on sprawdza do większości sałatek ze świeżych warzyw. Szczególnie polecam komponować go z awokado, ogórkiem, rzodkiewką, ciecierzycą, wszelkimi rodzajami sałat (młody szpinak też pasuje jak ulał), orzechami, czy granatem albo nawet truskawkami. Z taką sałatką to nawet dieta nam niestraszna! Chociaż polecam ją również na grilla. ;)
*
SKŁADNIKI
na 1-2 porcje
Sałatka:
- miks ulubionych sałat (np. szpinak, roszponka, rukola, botwina)
- 1 awokado
- kilka rzodkiewek
- kawałek ogórka
- garść kiełków groszku
- garść pestek granatu
- kilka listków mięty
- 3 łyżki pasty sezamowej tahini
- 2 łyżki soku z cytryny
- 1 łyżeczka syropu z agawy
- 6 łyżek zimnej wody
- szczypta soli
Sałatka Sałaty ułóż na talerzu. Awokado obierz i pokrój w pasy. Ogórka i rzodkiewki pokrój w plastry. Ułóż na sałacie wraz z kiełkami groszku, pestkami granatu i listkami mięty.
Sos z tahini Do naczynia wlej tahini i sok z cytryny. Zmiksuj powoli blenderem, dodając powoli wodę, aż uzyskasz gęsty sos o konsystencji śmietany. Następnie dodaj syrop z agawy i dopraw solą. Sos z tahini spróbuj również wykorzystać do buddha bowl z tego przepisu.
*