Sałatka z arbuza i ogórka ze smażoną fetą
-I jak tam w Grecji?
-Spoko, luzik arbuzik. Ruszamy dziś na wycieczkę fakultatywną ogórkiem na Olimp.
Myślę sobie, że na Olimpie mieszają się Bogowie. Jest arbuz, ogórek, czerwona cebula dla cebulaków, oliwki, orzeszki pini, spódniczki mini i coś dla tych co czują miętę.
Wszyscy napiją się z dressingu ambrozji i będzie miodzio. Szykuje się niezła zabawa, feta. Tylko proszę uważajcie z ilością smażonej fety, by nie spotkały Was zbyt dzikie balety!
Sałatka z arbuza i ogórka ze smażoną fetą
- pół arbuza (500 g bez skórki)
- ogórek
- czerwona cebula
- garść czarnych i zielonych migdałów
- garść orzeszków pini
- gałązka mięty
- Dressing:
- sok z 1/2 cytryny
- 2 łyżki miodu
- 4 listki mięty
- szczypta suszonych płatków chilli
- Feta:
- kostka fety (200 g)
- jajko
- mąka pszenna
- bułka tarta
- 4 łyżki masła klarowanego
- Do moździerza wrzucamy miętę, dodajemy sok z cytryny, miód i suszone płatki chilli. Rozcieramy.
- Arbuza i ogórka kroimy w kostkę, oliwki i cebulę w cienkie plasterki.
- Dodajemy porwane listki mięty i orzeszki pini. Łączymy z dressingiem.
- Fetę obtaczamy w mące, następnie moczymy w rozbełtanym jajku i obtaczamy w bułce tartej. Smażymy na maśle klarowanym po 2-3 minuty z każdej strony (także po bokach).
- Fetę podajemy na sałatce, można ją wcześniej pokroić w kostkę.