Sałatka wiosenna z kiełkami i jajkiem

Sałatka wiosenna z kiełkami i jajkiem
Zdjęcie - Sałatka wiosenna z kiełkami i jajkiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Sałatka wiosenna z kiełkami i jajkiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Sałatka wiosenna z kiełkami i jajkiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Sałatka wiosenna z kiełkami i jajkiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Sałatka wiosenna z kiełkami i jajkiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Sałatka wiosenna z kiełkami i jajkiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Sałatka wiosenna z kiełkami i jajkiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Sałatka wiosenna z kiełkami i jajkiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Sałatka wiosenna z kiełkami i jajkiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Sałatka wiosenna z kiełkami i jajkiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Składniki
  • 100 g roszponki
  • 50 g wymieszanych kiełków rzodkiewki, słonecznika i lnu
  • 6 pomidorków koktajlowych
  • 6 jajek przepiórczych
na sos:
  • 2 łyżki oleju Kujawski 3 ziarna
  • 1-2 łyżeczki octu z białego wina
  • 1 łyżeczka miodu
  • 1 łyżeczka musztardy
  • sól i pieprz
Przygotowanie

Jajka przepiórcze włożyć do wrzątku, gotować 4-5 minut. Następnie zalać bardzo zimną wodą. Po wystudzeniu obrać. Najłatwiej zrobić to, zaczynając od szerszego końca (z komorą powietrzną).


Kiełki i roszponkę opłukać i osuszyć. Pomidorki i obrane jajka przekroić na połówki.


Do niewielkiego naczynia lub zakręcanego słoiczka wlać olej, ocet i miód. Dodać musztardę. Energicznie wymieszać do połączenia. Doprawić solą i pieprzem.


W misce połączyć wszystkie składniki sałatki. Przed podaniem wymieszać z sosem.



Przepis przygotowała autorka bloga pelnytalerz.blogspot.com 

Kategorie przepisów