Sałatka warstwowa śledziowa z burakami, ziemniakami i jajkiem
poszczególnym warstwom zyskuje niepowtarzalny smak.
- składniki na 6 porcji
450 g filetów śledziowych w oleju
2 czerwone cebule
3-4 ugotowane buraki
3-4 ugotowane ziemniaki
4 jajka ugotowane na twardo jajka
200 g majonezu
pęczek szczypiorku
czarny pieprz
sól
- przepis
Obrane i wystudzone ziemniaki ścieramy do miski na tarce o dużych oczkach.
Do drugiego naczynia ścieramy obrane ze skórki i wystudzone buraki.
Odsączone z oleju śledzie kroimy w kostkę lub paski a następnie przekładamy na dno szklanej miski.
Obraną cebulę drobno siekamy i posypujemy nią śledzie.
Kolejną warstwą sałatki są równomiernie rozprowadzone ziemniaki, a na ziemniakach rozsmarowana połowa majonezu.
Warstwę majonezu pokrywamy startymi burakami i smarujemy pozostałym majonezem.
Na wierzch sałatki ścieramy na tarce o małych oczkach ugotowane na twardo jajka i delikatnie oprószamy je solą oraz czarnym pieprzem.
Na końcu drobno siekamy szczypiorek i posypujemy nim sałatkę.
Tak przygotowaną sałatkę wstawiamy na godzinę do lodówki.