Sałatka szpinakowo-truskawkowa
Szybka, pożywna przekąska dla tych, którzy lubią szpinak, ale również dla tych, którzy nie potrafią się do niego przekonać.
Składniki:
- 200 g truskawek
- garść świeżych liści szpinaku
- kilka łyżek pesto szpinakowego
- 100 g sera feta
- płatki migdałowe do dekoracji
- sól i pieprz do smaku
Wykonanie: -Na półmisku lub w salaterce ułożyć umyte liście szpinaku. -Oprószyć delikatnie solą i pieprzem. -Na wierzchu ułożyć pokrojone truskawki i kostki sera. -Polać szpinakowym pesto i posypać płatkami migdałowymi.
pesto szpinakowe:
- 80 g świeżych liści szpinaku
- kilka liści bazylii
- 2 łyżki płatków migdałowych
- 2 łyżki startego parmezanu
- ok.1/3 szklanki oliwy z oliwek /lub olej z bazylią/.
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1/4 łyżeczki skórki cytrynowej
- kostka lodu
- sól i pieprz do smaku
pesto: -Szpinak dokładnie umyć i osuszyć. -Do blendera wlać niewielką ilość oliwy, dodać szpinak, listki bazylii ,migdały ,ser i kostkę lodu. -Dolewając stopniowo pozostałą oliwę/ ilość można regulować do otrzymania pożądanej gęstości. miksować, aż wszystkie składniki połączą się. -Dodać skórkę cytrynową, doprawić do smaku solą i pieprzem. -Sos przelać do słoiczka i wstawić do lodówki.