Sałatka szpinakowa z mango
Staram się kupować dużo szpinaku ze względu na zawartość żelaza. Zawsze mam w lodówce mrożonkę ale kiedy w sezonie dostępny jest świeży wybieram właśnie ten. Najczęściej używam go do sałatki. Połączenie szpinaku z mango juz pokazywałam ale dzisiaj chcę przedstawić sałatkę z ogórkiem i przepyszną orzechową panierką. To właśnie dzięki niej sałatka zapisała się mocno w mojej pamięci. Bardzo Was zachęcam do wypróbowania:)
Pamiętacie o konkursie? Tutaj można jeszcze zostawiać propozycje na przekąski z kabanosami.
Źródło: Sól i Pieprz, nr 8/2009
Składniki:
- 150 g świeżych liści szpinaku
- 200 g ogórka
- 1 mango
- 50g posiekanych orzechów laskowych
- 1/2 łyżeczki suszonej papryczki chilli
- 600 g filetów z kurczaka
- sól, pieprz
- 1 łyżka sklarowanego masła
- 1 łyżka soku z cytryny
- 2 łyżki octu winnego
- 2 łyżki oliwy
Szpinak opłukać i osuszyć. Ogórka umyć, pokroić w cienkie plasterki. Mango obrać, miąższ odkroić od pestki i pokroić w cienkie plasterki. Orzechy wymieszać z chili, Mięso umyć, osuszyć, posolić i obtoczyć w orzechowej panierce. Smażyć kilka minut na sklarowanym maśle. Zdjąć z patelni. Tłuszcz po smażeniu mięsa wymieszać z sokiem z cytryny, 3 łyżkami wody i octem, następnie z oliwą. Sos doprawić solą i pieprzem. Mięso pokroić w plastry, razem z mango i szpinakiem i wyłożyć na talerze. Sałatkę skropić sosem.
Smacznego:)