Sałatka szpinakowa z mango

Sałatka szpinakowa z  mango

Staram się kupować dużo szpinaku ze względu na zawartość żelaza. Zawsze mam w lodówce mrożonkę ale kiedy w sezonie dostępny jest świeży wybieram właśnie ten. Najczęściej używam go do sałatki. Połączenie szpinaku z mango juz pokazywałam ale dzisiaj chcę przedstawić  sałatkę z ogórkiem i przepyszną orzechową  panierką. To właśnie dzięki niej sałatka zapisała się mocno  w mojej pamięci. Bardzo Was zachęcam do wypróbowania:)

Pamiętacie o konkursie? Tutaj można jeszcze zostawiać propozycje na przekąski z kabanosami.

Zdjęcie - Sałatka szpinakowa z  mango - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Źródło: Sól i Pieprz, nr 8/2009

Składniki:

  • 150 g świeżych liści szpinaku
  • 200 g ogórka
  • 1 mango
  • 50g posiekanych orzechów laskowych
  • 1/2 łyżeczki suszonej papryczki chilli
  •  600 g filetów z kurczaka
  • sól, pieprz
  • 1 łyżka sklarowanego masła
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 2 łyżki octu winnego
  • 2 łyżki oliwy

Szpinak opłukać i osuszyć. Ogórka umyć, pokroić w cienkie plasterki. Mango obrać, miąższ odkroić od pestki i pokroić w cienkie plasterki. Orzechy wymieszać z chili, Mięso umyć, osuszyć, posolić i obtoczyć w orzechowej panierce. Smażyć kilka minut na sklarowanym maśle. Zdjąć z patelni. Tłuszcz po smażeniu mięsa wymieszać z sokiem z cytryny, 3 łyżkami wody i octem, następnie z oliwą. Sos doprawić solą i pieprzem. Mięso pokroić w plastry, razem z mango i szpinakiem i wyłożyć na talerze. Sałatkę skropić sosem.

Smacznego:)

Kategorie przepisów