Sałatka śledziowa z burakami
Śledziowa sałatka z buraczkami gości na niejednym stole, nie tylko na Święta, ale i np. w wieczór sylwestrowy. W tym roku nadałam jej nową formę, lekko, bez ciężkiego sosu majonezowego czy śmietany. Pełną za to smaku i aromatu!
Upieczone, cienko pokrojone buraczki są jej bazą, uzupełnieniem zaś kawałki śledzi, winne jabłko, korniszon i pikantna szalotka.
Pół buraka i jeden filet śledziowy to proporcje na 1 porcję.
Sałatka śledziowa z burakami Składniki- burak - 1 szt
- filety śledziowe - 2 szt (odmoczone przez ok. 3 godziny w wodzie)
- korniszon - 2 szt
- szalotka - 2 szt
- koperek - kilka gałązek
- szczypior - 1 łyżka, posiekany
- jabłko - 1 szt
- oliwa - ok. 3 łyżki
- ocet balsamiczny - ok. 2 łyżki
- sól, pieprz - do smaku
- sok z cytryny - do smaku
Buraki owiń folią aluminiową, wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 oC, piecz do miękkości (ok. 1 godziny, w zależności do wielkości. Jeszcze ciepłe obierz ze skórki, pokrój w cienkie plastry i zalej octem balsamicznym. Ostaw na kwadrans, przypraw solą. Rozłóż na talerzu.
Na wierzchu ułóż kawałki jabłek (pokrojone w "zapałkę"), plasterki korniszona i śledzie, krążki szalotki. Całość skrop oliwą i sokiem z cytryny, hojnie posyp świeżo mielonym pieprzem. Ozdób gałązkami koperku i posiekanym szczypiorkiem.