Sałatka śledziowa z ananasem podwana w jabłku

Sałatka śledziowa z ananasem podwana w jabłku
Zdjęcie - Sałatka śledziowa z ananasem podwana w jabłku - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Sałatka śledziowa z ananasem podwana w jabłku - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Sałatka śledziowa z ananasem podwana w jabłku - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Składniki
  • 3 soczyste winne jabłka
  • 1 filet ze śledzia w oleju
  • 1 plaster ananasa
  • kawałek pora (ok. 5 cm)
  • 1 łyżka octu ryżowego
  • 1 łyżka oleju Kujawski z pierwszego tłoczenia
  • 150 ml białego półwytrawnego wina
  • 50 ml białego octu winnego
  • 1 łyżka miodu
  • 2 goździki
  • kawałek kory cynamonu
  • sól, pieprz
  • natka pietruszki do dekoracji
Przygotowanie

Obrać jabłka, wydrążyć gniazda nasienne i włożyć do płaskiego rondla. Wlać wino, biały ocet winny i tyle wody, by je całkowicie przykryła. Dodać miód, goździki i cynamon. Doprowadzić do wrzenia i gotować 3 min. Zestawić z ognia i wystudzić jabłka w zalewie.


Pora przekroić wzdłuż na dwie części, a następnie w półplasterki. Przełożyć na sito i przelać wrzącą wodą. Osączyć. Przełożyć do salaterki. Dodać pokrojony w drobną kostkę filet ze śledzia i plaster ananasa.


Przyprawić octem ryżowym, olejem rzepakowym, solą i pieprzem. Wydrążyć jeszcze trochę miąższu z wystudzonych jabłek i napełnić je sałatką. Udekorować natką pietruszki.



Przepis pochodzi z aronia-wiemcojem.blogspot.com

Kategorie przepisów