Sałatka ryżowa z kukurydzą i ananasem

To zdecydowanie jedna z tych sałatek, którą przygotowujemy w domu najczęściej. Dlaczego? Jest pyszna i błyskawiczna do przygotowania. Od kilku lat jest moją sałatką „awaryjną”. Jeśli posiadamy w domu zapas ryżu, ananasa i kukurydzy w puszce, możemy ją szybko przygotować, nawet dla niespodziewanych gości. Ilość czosnku można dowolnie modyfikować – dać mniej, lub więcej ząbków, w zależności od upodobań, lub od sytuacji;) Polecam.

  • 200 g ryżu
  • 1 puszka ananasa
  • 1 puszka kukurydzy
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 2-3 łyżki majonezu
  • curry (około 1/2 łyżeczki, lub wg smaku)
  • sól, pieprz

Ryż gotujemy w osolonej wodzie według czasu podanego przez producenta. Odcedzamy, Studzimy.

Ananasa kroimy w kostkę.

Kukurydzę osączamy z zalewy.

W garnuszku łączymy ze sobą majonez, przeciśnięty przez praskę czosnek, curry oraz sól i pieprz.

Wszystkie składniki sałatki łączymy ze sobą w misce.

Kategorie przepisów

Podobne przepisy