Sałatka ryżowa z krewetkami i ananasem
Przed Wami moja pierwsza sałatka z krewetkami. Uważam, że pomimo dodatku krewetek, jest bardziej prosta, niż wykwintna. Składa się z kilku składników, ryżu, ananasa, kukurydzy i krewetek, z sosem majonezowo-ketchupowym.
Przy szykowaniu jej do zdjęć, zostawiłam ogonki krewetek, ale normalnie usunęłabym je po usmażeniu, by móc sałatkę wymieszać i nie przejmować się nimi podczas jedzenia 😉
Składniki na sałatkę ryżową z krewetkami i ananasem:
- 1 puszka ananasa lub kilka plastrów ananasa świeżego
- 200 g ryżu jaśminowego lub basmati
- 250 g krewetek mrożonych
- 1 mini puszka kukurydzy (165 g po odsączeniu)
- 1 łyżka masła klarowanego
- 1 ząbek czosnku
- 2 łyżki majonezu
- 2 łyżki ketchupu
- zioła prowansalskie
- sól, pieprz
Jak przygotować sałatkę ryżową z krewetkami i ananasem?
Ryż dokładnie płuczemy na sicie, następnie gotujemy wg instrukcji zamieszczonej na opakowaniu.
Ananasa kroimy w kostkę.
Krewetki rozmrażamy, usuwamy pancerzyk oraz jelito. Smażymy krótko (przez 3-4 minuty) na rozgrzanym na patelni maśle (wcześniej na roztopione masło można dołożyć 1 ząbek czosnku pokrojony na cienkie plasterki).
Kukurydzę osączamy z zalewy.
Majonez łączymy z ketchupem, doprawiamy solą, pieprzem i ziołami.