Sałatka obiadowa z fasolką szparagową - Napiecyku

Sałatka obiadowa z fasolką szparagową - Napiecyku

Bardzo smaczna, uniwersalna sałatka obiadowa na lato z młodymi ziemniakami, fasolką szparagową i z jajkiem w koszulce. Możesz ją podać z maślanką, lub orzeźwiającym kefirem ?

Zdjęcie - Sałatka obiadowa z fasolką szparagową - Napiecyku - Przepisy kulinarne ze zdjęciami                                                                                       Składniki na sałatkę obiadową z fasolką szparagową / 2 porcje

  • 350 g młodej fasolki szparagowej
  • 10 młodych ziemniaków
  • 2 ogórki małosolne lub kiszone
  • 2 jajka gotowane w koszulce 
  • 2 łyżki świeżo posiekanej pietruszki
  • pieprz do smaku

                         Sos musztardowy

  • 2 pełne łyżki oliwy
  • 1 pełna łyżeczka musztardy
  • 1 pełna łyżeczka miodu
  • szczypta soli

Wszystkie składniki na sos, dokładnie połącz.

Ogórki pokrój w kostkę.

Ziemniaki możesz gotować w mundurkach lub cienko obrane, w lekko posolonej wodzie. Gotowe ziemniaki pokrój na większe kawałki.

Fasolkę umyj, odetnij końcówki i gotuj al’dente. Ja gotowałam ziemniaki razem z fasolką, w garnku do gotowania na parze.

Ugotowaną fasolkę pokrój na mniejsze kawałki, dodaj sos musztardowy, pomieszaj i delikatnie połącz z ziemniakami.

Na koniec dodaj ogórki. Na sałatkę połóż jajko gotowane w koszulce.

Posyp sałatkę pietruszką i świeżo zmielonym pieprzem. Smacznego 

 

Zdjęcie - Sałatka obiadowa z fasolką szparagową - Napiecyku - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów