Salatka "minestro " z grilowanych warzyw
Salatke " minestro " wyróżnia to,że warzywa w niej uzyte są grilowane,co oznacza wyjatkowe smaczne i zdrowe.
Przyznac musze, że trzeba zarezerwowac sobie nieco czasu , bo grilowanie tego wymaga,ale potem ?- to sprawdzicie juz sami!
Zapraszam!
Salatka "minestro " z grilowanych warzyw
Skladniki .1 baklazan
.2 cukinie
.5 pieczarek ( pelnych,bardzo swiezych )
.oliwki zielone
.papryczki ( nie koniecznie )
Sos .2 lyzki oliwy z oliwek
.2 lyzki wody
.1 lyzka octu balsamicznego
.szczypta soli i pieprz
.bazylia suszona
Wykonanie
Warzywa oczyszczamy i kroimy na cienki,wąskie plastry,potem kolejno grilujemy.
Kiedy ostygna kroimy je w paski i przekladamy do miski,dodajemy oliwki i jak ktos lubi salatke pikantna- 1 przecietą papryczkę.
Do zrobienia sosu potrzebujemy malego sloiczka z wieczkiem.
Wszystkie skladniki wlewamy do sloiczka,zakrecamy wieczko i potrząsamy nim,az skladniki sie polaczą.
Sos wlewamy do miski z warzywami ,mieszamy i podajemy jako dodatek do mięs .
Smacznego!