Sałatka makaronowa z tuńczykiem
Smaczna i sycąca sałatka, którą z powodzeniem można przygotować na większą imprezę. Wychodzi jej dość duża miska.
Do sałatki dodaję więcej majonezu niż zwykle, gdyż makaron nieco go wchłonie. Najczęściej łączę 2 łyżki wyrazistego majonezu kieleckiego z jakimś o łagodniejszym smaku. Sałatka najlepiej smakuje po kilkugodzinnym schłodzeniu, kiedy składniki się „przegryzą”.
Polecam:)
- 400-500g drobnego makaronu
- 1 słoik tuńczyka w oliwie z oliwek (ja kupuję w Lidlu)
- 5 jajek
- ogórki konserwowe (u mnie prawie cały słoik)
- 1 puszka kukurydzy
- 4-5 łyżek majonezu
- 1 łyżka musztardy
- sól, pieprz
Makaron gotujemy na al dente w osolonym wrzątku. Odcedzamy. Przekładamy do dużej miski. Odstawiamy do przestudzenia.
Jajka gotujemy na twardo. Po obraniu kroimy w kostkę.
Tuńczyka osączamy z oleju, Dzielimy na mniejsze kawałki.
Kukurydzę osączamy z zalewy.
Ogórki kroimy w kostkę.
Wszystkie składniki łączymy w misce z makaronem. Dodajemy majonez zmieszany z musztardą. Doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem.
Sałatkę odstawiamy do schłodzenia.
Polecam również przepis na Zapiekane rożki z tortilli