Sałatka makaronowa z jajkami i warzywami
Przepyszna sałatka makaronowa, której cały sekret tkwi w pysznym, wyrazistym w smaku sosie. Połączenie majonezu z musztardą, octem winnym i startym ogórkiem konserwowym jest moim zdaniem fenomenalne i wprost stworzone do sałatek tego typu.
Tutaj oprócz makaronu, który stanowi główną bazę sałatki, mamy ugotowane na twardo jajka i warzywa: paprykę, ogórka i czerwoną cebulę. Wykorzystałam połowę surowej cebuli, a połowę zamarynowałam w occie winnym. Uwielbiam ten zabieg!
Tylko tyle wystarczy, by wyczarować smaczną, uniwersalną sałatkę na każdą okazję. Polecam!
- 300 g makaronu np kolanka
- 4-5 jajek
- 1 czerwona papryka
- 1 zielony ogórek
- 1 duża czerwona cebula (lub 2 mniejsze)
- 1 łyżka cukru pudru
- 1-2 łyżki octu z czerwonego wina
Sos:
- 4 łyżki majonezu
- 1-2 łyżki octu jabłkowego
- 2 łyżki musztardy
- 2 ogórki konserwowe
- szczypta cukru pudru
- sól, pieprz
Makaron gotujemy na al dente wg wskazówek zamieszczonych na opakowaniu. Odcedzamy.
Jajka gotujemy na twardo. Kroimy w kostkę.
Paprykę oraz ogórka (bez gniazda nasiennego) kroimy w kostkę.
Czerwoną cebulę kroimy w drobną kostkę. Połowę dodajemy do pozostałych składników, a połowę zasypujemy cukrem pudrem i odstawiamy na kilka minut. Kiedy cukier się rozpuści wlewamy ocet winny i ponownie odstawiamy na kilka minut. Zamarynowaną cebulę dodajemy do sałatki (bez zalewy).
Majonez łączymy z musztardą oraz octem jabłkowym. Dodajemy starte na drobnych oczkach tarki ogórki (jeśli jest duży, wystarczy 1 sztuka). Doprawiamy do smaku szczyptą cukru pudru oraz solą i pieprzem. Sos łączymy z pozostałymi składnikami.