Sałatka jarzynowa z wędzoną makrelą
Dziś prezentuję świąteczny przepis na ostatnią chwilę. Jeżeli macie dosyć tradycyjnej sałatki jarzynowej, zawsze można ją troszkę urozmaicić ? Tym razem proponuję dodanie do niej wędzoną makrelę, która znacznie ożywi jej smak. Takim też sposobem otrzymujemy pyszną sałatkę jarzynową z wędzoną makrelą i kukurydzą, która z pewnością posmakuje wszystkim biesiadnikom. Niby zmiana nieznaczna, a sałatka smakuje zupełnie inaczej. Polecam gorąco!
Scroll down for recipe in English
Sałatka jarzynowa z wędzoną makrelą(6 porcji)
Składniki:
- 1 puszka groszku, odsączonego (ok. 200g)
- 1 puszka kukurydzy, odsączonej (ok. 250g)
- 3 ugotowane ziemniaki, pokrojone w kostkę
- 2 ugotowane marchewki, pokrojone w kostkę
- 4 ogórki konserwowe, pokrojone w kostkę
- 2 jabłka, obrane, bez gniazd nasiennych, pokrojone w kosteczkę
- 4 jajka ugotowane na twardo, obrane i pokrojone w kostkę, plus 2 do podania
- 1 wędzona makrela, mięso bez ości
- majonez
- musztarda, sól, pieprz
Przygotowanie:
- Wymieszaj wszystkie składnik sałatki w większej misce.
- Dodaj kilka łyżek majonezu, w zależności od upodobania i dopraw całość musztardą, solą i pieprzem do smaku.
- Podawaj sałatkę przybraną ekstra jajkami pokrojonymi w łódeczki.
Smacznego!
English version
Vegetable and smoked mackerel salad(6 servings)
Ingredients:
- 1 can of green peas, drained (about 200g)
- 1 can of corn, drained (about 250g)
- 3 cooked potatoes, peeled and diced
- 2 cooked carrots, peeled and diced
- 4 gherkins, diced
- 2 apples, peeled, cored and diced
- 4 hard-boiled eggs, peeled, diced, and cut, plus 2 more cut into eights for serving
- 1 smoked mackerel, meat skinned and flaked
- mayonnaise
- mustard, salt, pepper
Preparation:
- Mix all the ingredients in a large bowl.
- Add a few tablespoons of mayonnaise, depending on your taste and season with, salt and pepper to taste.
- Serve garnished with exstra eggs.
Enjoy!