Sałatka i pasta z awokado
Wiosenna sałatka z awokado, jajkiem i twarożkiem na pewno zasmakuje tym którzy cenią zdrową i prostą kuchnię. Awokado to jeden z czołowych owoców ważnych dla zdrowia mózgu. Zawiera bardzo korzystne dla naszego zdrowia kwasy jednonienasycone, naturalną witaminę E, kwas foliowy i sporą dawkę luteiny bardzo ważnej dla zdrowia naszych oczu. Serwis Fakty dla zdrowia.pl wspomina również o właściwościach przeciwzapalnych awokado, dodatkowo w tych owocach nie wykrywa się śladów pestycydów. Dzisiaj z połowy awokado zrobiłam sałatkę, a z drugiej połowy pastę, dwie pieczenie na jednym ogniu. Wybierajcie miękkie, mocno dojrzałe owoce : )
Składniki na sałatkę
1/2 awokado
1 jajko ugotowane na twardo
2 rzodkiewki pokrojone w plaserki
łyżka twarożku
2 łyżki soku z cytryny
sól morska
pieprz kolorowy
Owoc przecinam wzdłuż, skórkę i miąższ. Obydwie połówki przekręcam w przeciwnych kierunkach. Obieram twardą skórkę i kroję na cienkie plasterki. Sok z cytryny mieszam z odrobiną soli i pieprzu. Do miseczki daję awokado, od razu skrapiam sokiem z cytryny. Dodaję rzodkiewkę, twarożek i jajko, wszystko delikatnie mieszam. Do tej potrawy można dodać ulubioną sałatkę, ogórek, kiełki co kto lubi. Smacznego : )
Składniki na pastę
1/2 awokado
1 ząbek czosnku lub 1/2 małej cebulki
szczypta soli morskiej
Cebulkę lub czosnek drobno siekam. Miąższ awokado rozgniatam widelcem, dodaję czosnek, lub cebulkę i sól. Wszystko mieszam i pasta gotowa. Smakuje z grzankami i chlebem pełnoziarnistym. Smacznego ; )