Sałatka cebulowa ze śledziem i ziemniakami Stefanii
Składniki
- 2-3 filety śledziowe
- 5 ziemniaków
- olej kujawski lniany tłoczony na zimno
- sól, pieprz
- sok i skórka z cytryny (opcjonalnie)
Przygotowanie Ziemniaki ugotuj w mundurkach, ostudź, obierz i pokrój w kostkę lub wytnij kulki łyżką do owoców. Jeśli filety są zbyt słone, wymocz je chwilę w wodzie, a następnie pokrój na mniejsze kawałki. Cebulę obierz, pokrój w kostkę lub piórka, posól i pozostaw do zmięknięcia. Można też cebulę najpierw przelać wrzątkiem, a następnie posolić.
Wymieszaj wszystkie składniki, dodaj świeżo mielony pieprz do smaku, skrop olejem, sokiem z cytryny i posyp startą skórką cytryny. Proste połączenie smaków, a jaki efekt! ;-)
Historia Przepisu z Szuflady pani Ireny:
"Babcia obecnie ma 99 lat tą sałatkę robiła często w domu bo ziemniaki rosły na działce, cebula też, śledzie były tanie, olej też. A miała śmieszną historie związaną z tą sałatką kazała dzieciom przesunąć śledzia na koniec talerza zapach jest a śledzik do następnej sałatki i do końca życia nie zapomni miny dzieci, do dziś się śmieję z tego."