Sałatka buraczana z mistrzem w tle
Połączenie ryżu długoziarnistego, czerwonego oraz dzikiego, dostępne jako Ryż Tricolo w ofercie Uncle Ben's, to nie tylko ciekawy smak o orzechowym odcieniu ale również efektowna mieszanka kolorów która sprawdzi się zwłaszcza w sałatkach. Moja propozycja sałatkowa bazuje na burakach zasmażanych metodą mistrza Adama. Tak przygotowane wykonywałem już wielokrotnie, tym razem zdecydowałem się na lekką modyfikacje, dodając wino w miejsce soku porzeczkowego i eliminując czosnek. Pierwotny przepis sam w sobie jednak jest najlepszy, polecam go solo. Buraczki zdecydowałem się połączyć z ryżem, pietruszką oraz orzechami włoskimi. W efekcie otrzymujemy prostą, smaczną i pożywną sałatkę która ucieszy nie tylko wegetarian.
- 300g buraczków
- 1 cebula
- 70g masła
- 2 płaskie łyżki mąki
- 100ml wytrawnego wina czerwonego
- ocet jabłkowy
- majeranek
- sól, pieprz, cukier
- pół natki pietruszki
- 125g ryżu Tricolo Uncle Ben's
- 80g orzechów włoskich
Cebulę posiekać i podsmażyć na maśle, dodać mąkę, dodać ugotowane i pokrojone w drobną kostkę buraki. Dodać wino i dusić chwilę, doprawić sola, pieprzem, majerankiem, octem i cukrem do uzyskania odpowiednio słodko-kwasnego smaku. Wymieszać z posiekaną pietruszką. Ryż ugotować wg wskazań producenta i wymieszać z burakami. Orzechy posiekać i dodać do sałatki.