Sałatka buraczana z mistrzem w tle

Zdjęcie - Sałatka buraczana z mistrzem w tle - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Połączenie ryżu długoziarnistego, czerwonego oraz dzikiego, dostępne jako Ryż Tricolo w ofercie Uncle Ben's, to nie tylko ciekawy smak o orzechowym odcieniu ale również efektowna mieszanka kolorów która sprawdzi się zwłaszcza w sałatkach. Moja propozycja sałatkowa bazuje na burakach zasmażanych metodą mistrza Adama. Tak przygotowane wykonywałem już wielokrotnie, tym razem zdecydowałem się na lekką modyfikacje, dodając wino w miejsce soku porzeczkowego i eliminując czosnek. Pierwotny przepis sam w sobie jednak jest najlepszy, polecam go solo. Buraczki zdecydowałem się połączyć z ryżem, pietruszką oraz orzechami włoskimi. W efekcie otrzymujemy prostą, smaczną i pożywną sałatkę która ucieszy nie tylko wegetarian.

  • 300g buraczków
  • 1 cebula
  • 70g masła
  • 2 płaskie łyżki mąki
  • 100ml wytrawnego wina czerwonego
  • ocet jabłkowy
  • majeranek
  • sól, pieprz, cukier
  • pół natki pietruszki
  • 125g ryżu Tricolo Uncle Ben's
  • 80g orzechów włoskich


Cebulę posiekać i podsmażyć na maśle, dodać mąkę, dodać ugotowane i pokrojone w drobną kostkę buraki. Dodać wino i dusić chwilę, doprawić sola, pieprzem, majerankiem, octem i cukrem do uzyskania odpowiednio słodko-kwasnego smaku. Wymieszać z posiekaną pietruszką. Ryż ugotować wg wskazań producenta i wymieszać z burakami. Orzechy posiekać i dodać do sałatki.



Przepisy z tych kategorii

Zupa pomidorowo-fasolowa
1

Zupa pomidorowo-fasolowa

Kardamonovy Kardamonovy
Kardamonovy

Fasola Jaś z cukinią

Fasola Jaś z cukinią

figmara figmara
figowe smaki

Pasta jajeczna z wędzonąym łososiem

Pasta jajeczna z wędzonąym łos…

kolorowo-torcikowo kolorowo-torcikowo
kolorowo-torcikowo

Gulasz z indyka i dyni
1

Gulasz z indyka i dyni

Kardamonovy Kardamonovy
Kardamonovy

Zupa dyniowo-bananowa
1

Zupa dyniowo-bananowa

burczymiwbrzuchu burczymiwbrzuchu
burczymiwbrzuchu

Jajko zapiekane w awokado

Jajko zapiekane w awokado

Rusty fork Rusty fork
Rusty fork

Przepisy z tych kategorii

Pieczarki faszerowane szpinakiem

Pieczarki faszerowane szpinaki…

Dagmara Dagmara
U stóp Benbulbena

Domowa bulionetka warzywna - wegańska przyprawa do zup, sosów i potraw
2

Domowa bulionetka warzywna - w…

Małgorzata Małgorzata
Codzienna kuchnia niecodzienna

Duńskie pikle z czerwonej cebuli. I chwila na zadumanie...
1

Duńskie pikle z czerwonej cebu…

gin gin
Pożeraczka czyli raz a dobrze

Bakłażan, ciecierzyca, mięta
1

Bakłażan, ciecierzyca, mięta

Krokodyl Krokodyl
Pomarańcza i Imbir

Czerwona kapusta pekińska ze skwarkami tofu
1

Czerwona kapusta pekińska ze s…

AZgotuj! AZgotuj!
AZgotuj

Talarki ziemniaczane - smażone
2

Talarki ziemniaczane - smażone

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit