Sałatka brokułowa z wędzonym łososiem i fetą
Kolejna wariacja na temat sałatki brokułowej w sosie czosnkowym. Tym razem z jajkiem, wędzonym łososiem i kukurydzą.
Fajna, a nawet bardzo fajna.
Zjedliśmy ją ze smakiem. Polecam i Wam.
- 1 duży brokuł
- 4 jajka
- 150 g sera feta
- 100 g wędzonego na gorąco łososia
- 70 g kukurydzy
- 2 łyżki majonezu kieleckiego
- 1 łyżka gęstej, kwaśnej śmietany
- 1 ząbek czosnku
- zioła prowansalskie (najlepsze z młynka)
- sól, pieprz
Brokuła dzielimy na różyczki. Gotujemy na półtwardo we wrzącej wodzie z dodatkiem niewielkiej ilości soli oraz cukru.
Jajka gotujemy na twardo. Kroimy na większe kawałki.
Kukurydzę osączamy z zalewy.
Łososia dzielimy na mniejsze kawałki.
Ser feta kroimy w kostkę.
Majonez łączymy ze śmietaną, przeciśniętym przez praskę czosnkiem oraz przyprawami.
Składniki sałatki umieszczamy w misce. Polewamy je przygotowanym sosem.
Przyjęcie z grillem w ogrodzie – zaplanuj menu