Ryżowe babeczki z kremem budyniowym i Nutellą

Ryżowe babeczki z kremem budyniowym i Nutellą


Zdjęcie - Ryżowe babeczki z kremem budyniowym i Nutellą - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
"Najbardziej żałuję, że upiekłam ich tak mało. Ale zawsze gdy tworzę coś nowego, staram się to robić w małych ilościach, aby w razie czego straty były małe. Chociaż tak naprawdę rzadko jest tak, że muszę coś wyrzucić. Tym razem się udało, babeczki wyszły bardzo dobre, lekkie i wilgotne z chrupiącymi drobinkami ryżu, który tak całkowicie się nie rozgotował. Dodatek Nutelli też bardzo pozytywnie wpłynął na całość. Myślę, że to będzie początek moich ryżowych wypieków. Bo nie wiem czy inni też tak mają, ale ja jak wymyślę coś nowego to zaraz mam ochotę tworzyć różne tego kombinacje".
Zdjęcie - Ryżowe babeczki z kremem budyniowym i Nutellą - Przepisy kulinarne ze zdjęciami


Ryżowe babeczki
z kremem budyniowym i Nutellą
(przepis autorski)
Składniki na 10 szt.:

Ciasto:
60g ryżu arborio Kupiec
300ml mleka
50g miękkiego masła
50g brązowego cukru
2 żółtka
2 białka
3 łyżki otrąb owsianych
1 pełna łyżeczka mąki
3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki Nutelli

Krem:
150g zimnego ugotowanego budyniu czekoladowego
75g miękkiego masła
1 łyżka Nutelli

Dekoracja:
cukrowe perełki


Wlej do rondelka mleko, dodaj ryż, doprowadź do wrzenia i gotuj na maleńkim ogniu pół godziny. Odstaw do przestudzenia, a następnie zmiksuj do uzyskania jednolitej masy. Dodaj żółtka, cukier, masło i utrzyj mikserem. Zmiel w młynku otręby. Wymieszaj z mąką i proszkiem do pieczenia, wsyp do masy. Wymieszaj.
Ubij białka na sztywno i delikatnie połącz z ciastem.
Wyłóż formę do muffinek papierowymi papilotkami. Napełniaj je ciastem do 3/4 wysokości. Piecz 25 minut w temp. 180°C. Upieczone wystudź na kracie kuchennej.

Utrzyj masło z zimnym budyniem i Nutellą. Przełóż do worka cukierniczego z dużą końcówką do robienia gwiazdek i udekoruj każdą babeczkę. Posyp perełkami cukrowymi.
Do czasu podania trzymaj w lodówce.

Kategorie przepisów

Podobne przepisy