Ryż zapiekany z jabłkami
- Wynik: 30
- Czas przygotowania: 10minuty
- Czas gotowania: 20minuty
Kolejne danie z dawnych lat. Tym razem ryż zapiekany z jabłkami, obficie posypany cynamonem, suszoną żurawiną, podany ze śmietaną. Kiedyś nie przepadałam, dzisiaj bardzo lubię.
Składniki- ryż - 100 g
- mleko - 1 szklanka
- masło - 3 łyżki
- suszona żurawina - 1 mała garść
- cukier - do smaku
- cynamon - 1 łyżka
- śmietana
Ryż ugotować na mleku. Pod koniec dodać masło. Jabłka obrać, pokroić lub zetrzeć na tarce (ja pokroiłam, ale lepiej smakują starte), dodać cukier, cynamon oraz suszoną żurawinę, wymieszać. W wysmarowanym naczyniu żaroodpornym układać naprzemiennie warstwę ryżu i warstwę jabłek. Można też umieścić ryż w małych foremkach do zapiekania tworząc gotowe porcje. Wstawić ryż do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i zapiekać około 20 min. Podawać gorące z łyżką śmietany.
Smacznego:)