Ryż zapiekany z jabłkami

Ryż zapiekany z jabłkami
Zdjęcie - Ryż zapiekany z jabłkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
  • Wynik: 30
  • Czas przygotowania: 10minuty
  • Czas gotowania: 20minuty

Kolejne danie z dawnych lat. Tym razem ryż zapiekany z jabłkami, obficie posypany cynamonem, suszoną żurawiną, podany ze śmietaną. Kiedyś nie przepadałam, dzisiaj bardzo lubię.

Składniki Instrukcje

Ryż ugotować na mleku. Pod koniec dodać masło. Jabłka obrać, pokroić lub zetrzeć na tarce (ja pokroiłam, ale lepiej smakują starte), dodać cukier, cynamon oraz suszoną żurawinę, wymieszać. W wysmarowanym naczyniu żaroodpornym układać naprzemiennie warstwę ryżu i warstwę jabłek. Można też umieścić ryż w małych foremkach do zapiekania tworząc gotowe porcje. Wstawić ryż do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i zapiekać około 20 min. Podawać gorące z łyżką śmietany.

Smacznego:)

Zdjęcie - Ryż zapiekany z jabłkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów