Ryż z tuńczykiem / Ekwador

Ryż z tuńczykiem / Ekwador

Jest tak piękna pogoda, że każdy pretekst jest dobry, aby tylko uciec na dwór. Uciekam ja, kiedy się tylko da, uciekają moje dzieci, pies, a w weekend będzie uciekał mój mąż. ;-)) Cu-dow-nie. Obiad więc jest zrobiony na łapu capu, a wziął się z mojego podglądania blogu Ireny i Andrzeja. U nas danie to wystąpiło już  po pewnych zmianach, żeby nie powiedzieć zmiankach, podane na ciepło służy, jako słuszne danie obiadowe. :-)) Nie wiem, czy słusznie? ;-))

Zdjęcie - Ryż z tuńczykiem / Ekwador  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Ryż z tuńczykiem / Ekwador

ok. 500 g ryżu Gallo (patna l. basmati)

2 puszki tuńczyka w sosie własnym

puszka pomidorów bez skórki

1 złota cebula

2 czerwone cebule

czerwona papryka

łyżeczka octu winnego

pół szklanki majonezu kieleckiego l. domowego

1 łyżeczka pasty chilli

kilka łyżek oliwy z oliwek

2 łyżki masła

130 g parmezanu startego na drobnych oczkach

sól, pieprz

Ryż gotuję w osolonym wrzątku. Ugotowany odcedzam i mieszam z masłem.

Na oliwie podsmażam posiekane cebule, pokrojoną paprykę i pomidory. Dodaję tuńczyka i majonez, mieszam. Doprawiam octem, solą, pieprzem i pastą chilli.

Do naczynia żaroodpornego układam warstwami ryż, starty drobno parmezan, masę tuńczykową, znów ryż, ser, masę i wierzch posypuję serem.

Zdjęcie - Ryż z tuńczykiem / Ekwador  - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiCzy ja dobrze widzę??!

Całość zapiekam przez 20 minut w 200 stopniach.

Zdjęcie - Ryż z tuńczykiem / Ekwador  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Podaję na ciepło.

Zdjęcie - Ryż z tuńczykiem / Ekwador  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów