Ryż z kurczakiem i warzywami
Obiad, który w moim domu spotkał się z wielkim entuzjazmem. Mowa o ryżu z kurczakiem i warzywami. Podejrzewam, że to zasługa papryczki chili, którą moje chłopaki bardzo lubią. Całość wyszła po prostu przepyszna i już wiem, że to jeden z tych przepisów, do których będziemy wracać częściej.
Ryż smażony z kurczakiem, porem, marchewką i cebulą, to pyszna propozycja obiadowa, która zachwyci niejednego smakosza. Dobrze doprawione mięso z polędwiczek jest aromatyczne i mięciutkie. Ryż stanowi źródło węglowodanów, a dopełnieniem są warzywa. Całość smażona jest z jajkiem, które idealnie spaja wszystkie składniki.
na 3 porcje
- 150 g ryżu np basmati lub parboiled
- 400 g polędwiczek z kurczaka (może być też filet)
- 1 marchewka
- 1 por
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 papryczka chili (1 łyżka posiekanej)
- pęczek dymki/szczypiorku
- 1 jajko
- curry
- mielona papryka słodka
- granulowany czosnek
- sól, pieprz
- olej
Ryż gotujemy w lekko osolonej wodzie. Odcedzamy. Odstawiamy.
Cebulę kroimy w kostkę. Pora kroimy na półplasterki. Marchewkę obieramy i trzemy na dużych oczkach tarki. Papryczkę chili rozcinamy wzdłuż, usuwamy pestki, następnie kroimy w drobną kostkę. Dymkę drobno siekamy.
Oczyszczone mięso kroimy w drobną kostkę. Oprószamy przyprawą curry, granulowanym czosnkiem, mieloną papryką oraz solą i pieprzem. Skrapiamy 1 łyżką oleju, dokładnie mieszamy.
Na dużej patelni rozgrzewamy 1-2 łyżki oleju, dodajemy mięso, smażymy. Pod koniec, gdy mięso tylko gdzieniegdzie pozostanie lekko różowe, dodajemy cebulę. Smażymy jeszcze chwilę, często mieszając. Następnie dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, chili, pora oraz marchewkę. Smażymy na średnim ogniu, aż warzywa się zeszklą. Dodajemy ryż. Mieszamy do połączenia, po czym zmniejszamy moc palnika. Składniki zgarniamy na jedną stronę patelni, a w puste miejsce wbijamy jajko. Smażymy przez chwilę, mieszając, po czym jajko łączymy z pozostałymi składnikami. Podajemy posypane posiekaną dymką/szczypiorkiem.
Polecam również przepis na Sałatkę z tortellini z rukolą i suszonymi pomidorami