Ryż po marokańsku z warzywami
Ryż można spożywać jako danie wegańskie lub wegetariańskie z jajkiem w koszulce. Super do kurczaka.
Na cztery porcje
szklanka ryżu ( u mnie naturalny)
3 łyżeczki przyprawy marokańskiej Sahara ( w jej skład wchodzi: kolendra, kumin, cebula, czosnek, kminek, fenkuł, pieprz, gorczyca, chili, sól)
papryka
cukinia
1/2 kiszonej cytryny (opcjonalnie - dodałam bo miałam)
1/2 pęczka mięty
świeża kolendra
cebula czerwona
suszone pomidory lub koktajlowe
zielone oliwki lub czarne (kilka)
so z 1/2 cytryny
2 łyżeczki miodu
40 ml oliwy + 1 łyżka do sosu
Przygotuj sos z soku z cytryny, startej skórki, miodu i łyżką oliwy. Odstaw.
Ryż ugotuj na sypko według czasu na opakowaniu. Cukinię, paprykę i cebulę pokroić w kosteczkę. Wrzuć na rozgrzany olej najpierw cebulę, potem paprykę a na końcu cukinię. Dodaj przecięte na pół pomidorki lub pocięte suszone pomidory ( użyłam suszone) i posiekaną kiszoną cytrynę. Na koniec dodaj 3 łyżeczki przyprawy Sahara. Dodaj ryż i wymieszaj razem. Dodaj wcześniej przygotowany sos. Posyp posiekaną miętą i kolendrą.