Ryż na mleku z prażonym jabłkiem i cynamonem

Ryż na mleku z prażonym jabłkiem i cynamonem

Ryż na mleku to absolutna klasyka domowych deserów. Już Wam kiedyś wspominałem, że kojarzy mi się z czasami słodkiego dzieciństwa. Mimo upływu tylu lat nadal bardzo często go przygotowuję. Powolne mieszanie gotującego się ryżu niczym na risotto i obserwowanie, jak całość stopniowo gęstnieje, jest bardzo relaksujące. W swoich przepisach podzieliłem się już z Wami przepisem na ryż na mleku kokosowym oraz na portugalski arroz doce. Tym razem przygotowałem go jeszcze trochę inaczej. Ponownie użyłem odmiany krótkoziarnistego ryżu. Jednak wybrałem teraz tajski ryż klejący (glutinous rice), co sprawia, że deser jest jeszcze bardziej kremowy. Z powodzeniem można użyć jednak dowolnej niedługoziarnistej odmiany, np. arborio lub bomba. Ryż namoczyłem również wcześniej w wodzie, co skraca to czas przyrządzania i gotowałem go powoli w mleku z dodatkiem skórki pomarańczowej i laski cynamonu. Dzięki temu deser nabiera cudownego aromatu. Zamiast części mleka można również użyć słodkiej śmietanki. Wtedy smakuje jeszcze lepiej, jednak kosztem paru kalorii więcej. ? Mój ryż na mleku podałem z prażonym jabłkiem, rodzynkami i odrobiną cynamonu. W takiej formie jest wprost stworzony na mroźne zimowe dni. Gorąco polecam! ?

Zdjęcie - Ryż na mleku z prażonym jabłkiem i cynamonem - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiRyż na mleku z prażonym jabłkiem i cynamonem Łukasz Ryż na mleku to absolutna klasyka domowych deserów. Już Wam kiedyś wspominałem, że kojarzy mi się z czasami słodkiego dzieciństwa. Mimo upływu… Przepisy przepisy, food2 kuchnia autorska 

Ilość porcji: 4 Czas przygotowania: 5 minut Czas gotowania: 30 minut 30 minut 

SKŁADNIKI

Ryż na mleku:

  • 1 szklanka ryżu krótkoziarnistego, np. arborio lub tajskiego ryżu kleistego (ok. 180 g)
  • 1 l pełnotłustego mleka
  • 3 łyżeczki cukru brązowego
  • 1 laska cynamonu
  • skórka z 1 niewoskowanej pomarańczy

 

Prażone jabłka

  • 4 małe jabłka
  • garść rodzynek
  • 2 łyżki brązowego cukru
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżeczka cynamonu

PRZYGOTOWANIE

Ryż na mleku

  1. Ryż przepłucz, a następnie zalej zimną wodą i odstaw na 15-20 minut (dzięki temu będzie się szybciej gotował).
  2. W tym czasie do garnka z grubym dnem wlej mleko, wrzuć laskę cynamony oraz skórkę z pomarańczy (bez białej części). Gotuj na małym ogniu aż do zagotowania. Kolejno wyjmij przyprawy i wsyp ryż.
  3. Ryż gotuj przez około 20-25 minut (aż wchłonie cały płyn i stanie się al dente). Pamiętaj, aby przez cały czas mieszać, aby się nie przypalił. Ugotowany ryż przykryj pokrywką i odstaw na kwadrans. W tym czasie przygotuj prażone jabłka.
  4. Ryż przełóż do szklanek lub miseczek.

 

Prażone jabłka

  1. Jabłka obierz, odkrój gniazda nasienne i pokrój w kostkę. Kolejno wymieszaj je z cynamonem.
  2. Na patelni rozgrzej masło, wsyp cukier i poczekaj, aż się rozpuści i zacznie się karmelizować.
  3. Wsyp jabłka i zacznij całość energicznie mieszać. Następnie praż je przez około 5 minut, często mieszając, aż owoce zmiękną. Podawaj z ryżem.

Zdjęcie - Ryż na mleku z prażonym jabłkiem i cynamonem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów