RYBNA ZAPIEKANKA Z WARZYWAMI
To wersja rybnej zapiekanki - przedstawiałam już przepis na podobną, z porem - ta jest z warzywami. Można wykorzystać mrożone filety, ja jednak preferuję świeżą rybę. Jeśli wykorzystujemy mrożonkę należy ją wcześniej rozmrozić, aby uniknąć przykrej niespodzianki w postaci litra wody w blaszce. Ja zdecydowanie wolę kupić świeżą, bo wiem ile kupuję - jeśli chcę 20 dkg na osobę to kupuje właśnie tyle - w mrożonce nigdy nie wiadomo ile wody przyniosę ze sklepu do domu.
Bardzo prosty i w miarę szybki przepis, którego przygotowanie - pomijając pieczenie - nie zajmie więcej niż kilkanaście minut, potem można zasiąść do stołu.
Zapiekanka: ryba i warzywa - Laura
SKŁADNIKI: (dla 6 osób)
Warzywa wyłożyć na blaszkę (jak największą, ja używam tej dołączonej do piekarnika) wyłożoną papierem (nie trzeba potem szorować blachy). Warzywa oprószyć solą.
Majonez wymieszać z jogurtem i dodać do ryby. Delikatnie wymieszać. Rybę układać na warzywach, resztkę sosu dokładnie rozsmarować na warzywach.
Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni około 60 minut.
Bardzo prosty i w miarę szybki przepis, którego przygotowanie - pomijając pieczenie - nie zajmie więcej niż kilkanaście minut, potem można zasiąść do stołu.
Zapiekanka: ryba i warzywa - Laura
SKŁADNIKI: (dla 6 osób)
- ok. kilograma filetów z dowolnej ryby morskiej
- ok. kilograma mrożonki warzywnej (kalafior, brokuł, marchew, fasolka szparagowa)
- 2 szklanki majonezu
- 1/2 szklanki jogurtu naturalnego
- sól
- pieprz cytrynowy (lub zwykły i sok z cytryny)
Warzywa wyłożyć na blaszkę (jak największą, ja używam tej dołączonej do piekarnika) wyłożoną papierem (nie trzeba potem szorować blachy). Warzywa oprószyć solą.
Majonez wymieszać z jogurtem i dodać do ryby. Delikatnie wymieszać. Rybę układać na warzywach, resztkę sosu dokładnie rozsmarować na warzywach.
Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni około 60 minut.